Noć otežava vožnju svima, a pogotovo onim vozačima koji imaju neke probleme s vidom.

Katarakta (mrena) zamućuje vid. Ne boli, ali se s vremenom pogoršava, a prvi simptom je slabiji vid noću. Postane li vam iznenada teže voziti kad padne mrak, posjetite liječnika.

Treba imati na umu i da manjak vitamina A u organizmu može uzrokovati probleme u noćnoj vožnji, tako da trebaju pripaziti ljudi s kroničnim bolestima koje otežavaju apsorpciju nutrijenata, poput Kronove bolesti ili celijakije. Također problem mogu imati i dijabetičari jer visoki šećer tijekom godina oštećuje krvne žile i živce u oku.

noćna vožnja

Jedan od prvih znakova kratkovidnosti je slabiji vid u sumrak. To je znak da trebate naočale. I suhoća oka, iako se čini benigna, može otežati vid noću jer se rožnica suši i sprečava da zrake svjetlosti pravilno ‘legnu’.

Glaukom je ozbiljna očna bolest, a problem se najviše manifestira noću jer vozač vidi odbljeske i slabiji mu je periferni vid.Kako bi se osjećali sigurnije kad padne mrak treba poslušati sljedeće savjete.

Prvi je, ne žurite. Dozvolite svojim očima da se prilagode na mrak. Potrebno je nekoliko minuta da se zjenice rašire i omoguće maksimalan ulazak svjetlosti. Kako biste izbjegli da vas ometaju svjetla koja dolaze prema vama pogledajte dolje desno od ceste. Ne zaboravite pomaknuti retrovizor kako biste odbili odsjaj svjetala vozila iza vas. Smanjite sva svjetla unutar automobila i usporite.

Pročitajte sve opasnosti noćne vožnje

Odgovori