Znanstvenici su istražili prosječne obiteljske automobile u potrazi za bakterijama koje mogu kompromitirati zdravlje. Pronašli su bakterije bacillus cereus i staphylococcus na volanu, mjenjaču i kvakama.

Bacillus cereus je bakterija koja izaziva trovanje hranom, dok staphylococcus može dovesti do infekcija kože, kao što je impetigo (gnojna bakterijska infekcija površinskih dijelova kože) ili trovanja hranom. Ovakve su bakterije opasne jer se prenose s osobe na osobu, a razmnožavaju se na temperaturama od 15 do 55 Celzijevih stupnjeva, što znači da je vaš automobil pravi raj za njih. Spore bakterije bacillus cereus mogu mirovati sve dok ne nastanu idealni uvjeti, koje ćete vi omogućiti kada upalite grijanje, parkirate se na suncu ili ostavite hranu u autu. Rezultat može biti trovanje hranom, jaka mučnina, povraćanje i proljev.

Pitate se što možete učiniti kako biste popravili situaciju? Redovito čistiti svoj auto – ovo se obavezno odnosi i na unutrašnjost, koju najčešće zanemarujemo.

Agencija koja je provela testiranje također je i provela anketu nad vozačima: čak je 70 posto priznalo kako redovito jedu ili piju za volanom, dok je polovica znala ostaviti nedovršene obroke i bočice ili limenke s pićem u autu preko noći. Svaka druga anketirana osoba čisti unutrašnjost svog automobila manje od jednom mjesečno, a gotovo polovica je priznala kako su prolili piće ili prosuli hranu u autu i nisu počistili nered! Trećina vozača redovito vozi svoje kućne ljubimce, koji šapama mogu unijeti bakterije i prljavštinu u automobil.

Stoga savjetujemo da ne ostavljate komade hrane u automobilu, pogotovo sada kada je vrijeme toplije, jer spomenute bakterije mogu preživjeti i razmnožavati se na sićušnim mrvicama.

Odgovori