Pjevanje je odraz dobre volje, a stručnjaci potvrđuju kako može i smanjiti stres, što je posebice bitno kad ste za volanom.

Mnogi vozači daju si oduška pjevajući najdražu pjesmu dok sjede u gužvi i ne znajući koliko im je to korisno.
Glazba sama po sebi može povećati broj antitijela koja jačaju imunitet i štite vas od bakterija, a prema stručnjacima, pjevanje i vožnja odličan su recept za pozitivna mentalna stanja.

stres smanjuje pjevanje u autu

pjevanje u autu smanjuje stres

– Slušanjem glazbe vozači prebacuju fokus s negativnog i nervoze na ritam. Jednako je korisno kao i meditacija ili joga – objašnjava Connie Omari, psihologinja iz New Yorka.

Također, najdraži taktovi zaslužni su za oslobađanje oksitocina (hormona ljubavi), serotonina (hormona sreće) i dopamina (šalje signale zadovoljstva i uzbuđenja u mozak). Dok prva dva djeluju protiv anksioznosti i stresa, dopamin nas čini smirenijima i zaslužan je za manje bijesa na cestama. Pjevanje na sav glas otpušta i tenziju koja se nakuplja u dijafragmi. Do napetosti dolazi kad se tijelo smatra ugroženim, čak i kad je samo opasnost od kašnjenja na posao. Saznajte koje su najopasnije i najsigurnije pjesme za vožnju!

pjevanje u autu smanjuje stres

pjevanje u autu smanjuje stres

– Plitko disanje je reakcija na tu napetost, a može postati navika čak i kad to ne radite svjesno. Duboko disanje smiruje to stanje napetosti organizma, a učinkovitije je prirodno nego isforsirano. Upravo to za nas čini pjevanje – objašnjava Loretta G. Breuning, autorica knjige “Navike sretnog mozga“.

Osim preko radija, glazbu možete slušati i preko raznih aplikacija na mobilnom telefonu.

Dobra vijest za one sramežljive je da i samo slušanje kako drugi pjevaju podiže raspoloženje. Tako da, vozite li veselu ekipu, a sramite se zapjevati, nemate brige. Isto tako, dajte si oduška kad ste sami u automobilu i zapjevajte na sav glas.