Neki vozači osjećaju se od prvoga dana kao da su rođeni u automobilu, no mnogima izvanredni uvjeti izazivaju nelagodu. Tako neki ne vole voziti po mraku, drugi se boje tunela ili uzbrdica, a za neke su najveći problem kiša ili snijeg.

Nekoliko je stvari koje možete napraviti kako bi se u tim (ne)prilikama osjećali ugodnije. Vožnja po mraku zahtijeva više opreza i nekoliko prilagodbi. Vozači koji nose naočale trebali bi nabaviti one s antirefleksnim slojem kako bi se smanjio odbljesak. Postoje i posebne naočale za noćnu vožnju koje povećavaju kontrast i smanjuju odsjaj svjetala nadolazećih automobila. Također, retrovizor se može pomaknuti da vam ne smetaju svjetla odozada, ali da još imate pregled situacije. Ukoliko se još osjećate nelagodno, pokušajte uvijek imati suvozača.

strah automobili

Pri vožnji u lošim vremenskim uvjetima važno je shvatiti čega se zapravo bojite. Uglavnom je to gubitak kontrole nad vozilom. Dobro je isprobati kako se auto ponaša u društvu sigurnijeg vozača i na ne prometnoj lokaciji. Idealno bi bilo kada biste si omogućili nekoliko sati treninga sigurne vožnje gdje u sigurnim uvjetima možete provjeriti kako vam se auto ponaša u određenim vremenskim uvjetima. Treningom sigurne vožnje možete sebi pomoći jer sami time postajete bolji i sigurniji vozač.

Što se tiče tunela, posebice onih dugih, slabije osvijetljenih i bez zaustavnih traka, straha se nije lako riješiti. Ipak, treba imati na umu da su tuneli u neku ruku sigurniji jer nema vanjskih ometajućih faktora poput kiše i vjetra, postoje nadzorne kamere i općenito se sporije vozi.

Odgovori