Obzirom da u Hrvatskoj više nema obaveznog pregleda zdravstvenog stanja vozača nakon 65. godine, iznimno je važno da oni sami prepoznaju – i prihvate – kad je vrijeme za prestati voziti.

Očiti problemi, poput onih s vidom, mogu se i najlakše ispraviti no naočale nisu uvijek rješenje. Starijim ljudima teže je voziti u sumrak, a i fokus postaje problem. Primjerice, mlađim vozačima trebaju samo dvije sekunde da prebace fokus s blizu na daleko, onima preko 40 godina tri sekunde, a kako starimo sve više. I dubinska perepcija s godinama slabi, kao i periferni vid, što otežava procjenu o kretanju drugih sudionika u prometu.

Na sigurnost u vožnji utječu i mnogi drugi faktori. Primjetite li vi i vaši suvozači da su vam reakcije bitno usporene ili da vam situacija u prometu pričinjava preveliki stres, možda je pravo vrijeme da se ostavite volana. Neki od ostalih znakova koji ukazuju na to da treba prestati voziti su i sljedeći: Primijetili ste da vam ostali vozači učestalo trube, često imate manje udese (udarite u stupić, rubnjak ili drugi automobil pri parkiranju), teško vam je održati automobil unutar prometnog traka, događa vam da se izgubite, čak i na poznatim lokacijama.

Stariji vozači češće piju i kombinacije lijekova koje mogu utjecati na budnost i vrijeme reakcije. Patite li od artritisa, dijabetesa, nesanice, također je vrijeme da procijenite osjećate li se sigurno za volanom. S godinama slabi i tonus mišića, što također može stvarati određene probleme vozaču. Zbog bolova u mišićima i zglobovima može vam biti teže provjeriti mrtvi kut ili gledati odozada kad vozite unatrag. Slabljenje sluha i kognitivne promjene, zbog kojih je teško obavljati više radnji odjednom mogu biti vrlo opasan suputnik. Ako su vaši bližnji zabrinuti za vas, trebali bi razmisliti i realno proanalizirati je li vaša sposobnost vožnje umanjena.

Ne osjećate li se više sigurno kao vozač, pokušajte smanjiti vrijeme koje provodite za volanom ako niste u mogućnosti odmah zamijeniti osobno vozilo javnim prijevozom. Izbjegavajte najveće gužve i najprometnije ceste. Birajte alternativne rute makar stigli na odredište nekoliko minuta kasnije. Ne vozite po mraku i lošim vremenskim uvjetima, radije zamolite nekoga da vas odveze.

Zapamtite, nije sramota priznati si da je, usprkos velikom iskustvu, sigurnije prepustiti mlađim članovima obitelji da vas prevezu gdje treba. Sigurno ste i vi njih vozili nebrojeno puta

Odgovori