Svi se sjećamo iz vremena polaganja autoškole, kako je za sigurnu vožnju važan pravilan položaj vozača, ali on će utjecati i na zdravlje vaše kralježnice.

Pravilna udaljenost od volana i papučica te povoljan nagib naslona će spriječiti brzu pojavu umora, pada koncentracije i bolove u leđima.

Ovo su kratki naputci kako riješiti probleme sjedenja u automobilu:

  1. Sjedalo bi trebalo biti šire od vaših bokova i dovoljno dugačko da bude potpora stražnjoj loži nogu, ali dovoljno kratko da ne smeta “radu” koljenatijekom vožnje. Preporuča se da razmak između koljena i ruba sjedala bude 2-3 centimetra.
  2. Trebali biste moći dodirnuti papučice i sve što je potrebno na kontrolnoj ploči bez istezanja. Ako vam je volan toliko udaljen da morate istezati ruke, mogli biste patiti od boli uramenima.
  3. Stražnji dio sjedala bi trebao podržavati cijelu dužinu kralježnice te ne bi smio biti viši od ramena kako vam ne bi smetao pogledu.
  4. Kako biste pronašli idealnu udaljenost stručnjaci preporučuju da stražnjicu namjestite najdublje što možete u sjedalo, a iz te pozicije bi koljena trebala biti lagano savijena kada prislonite nogu na papučicu.
  5. Prilagodite nagib tijela tako da vam laktovi budu lagano savijeni kada su obje ruke na volanu.
  6. Naslonjač bi trebao biti podešen tako da je njegov vrh u ravnini s tjemenom. Neka bude udaljen od glave 2 cm.

Odgovori