Za vozača nisu bitne godine, nego zdravlje. Ako netko dobro vidi i čuje s 90 godina, moći će produžiti svoju vozačku dozvolu.

Iako je predrasuda da su stariji vozači opasni za volanom, jer sporije reagiraju, statistike pokazuju da su upravo oni među najsigurnijima. Britansko istraživanje pokazalo je da su 70-godišnjaci čak 3-4 puta manje uključeni u prometne nesreće nego mladi do 21. godine. Češće koriste sigurnosni pojas, voze sporije i pažljivije i najrjeđe sjedaju za volan pod utjecajem alkohola.

Na temelju 16 studija znanstvenici su zaključili da vožnja ima dobre učinke na muškarce i žene starije od 55 godina. Ostaju samostalni, vitalni i dobrog zdravlja. Pokazalo se također da je prestanak vožnje rezultirao dvostruko većim rizikom od razvoja depresije.  Kod onih koji su prestali voziti zbog smanjenih fizičkih i kognitivnih sposobnosti, stanje se nakon toga još dodatno pogoršalo. Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se njihov fokus izvana prebacio na kućanstvo, a češći boravak u četiri zida nije povoljno utjecao na njih. Prestankom korištenja automobila, društveni život im se smanjio za 51 posto, pogotovo kod žena. Zato se seniorima sugerira da počnu uvoditi neke aktivnosti koje će ih držati okupiranima kad dođe trenutak da drugima svoje mjesto za volanom.

Odgovori