Auti današnjice opremljeni su brojnim hi-tech sigurnosnim dodacima namijenjenim da smanje mogućnost sudara.

Iako su mnoge od njih višestruko korisne i pridonose sigurnosti na cesti, vozač se nikad ne smije previše opustiti i pouzdati u njih. Jedna od zamki tehnologije u automobilima je da vozači manje prate zbivanja oko sebe jer se pouzdaju u tehnologiju, a druga je da tehnologija može biti opasna ako je ne znamo pravilno koristiti.

Vožnja svakako može biti sigurnija uz mogućnost pregleda mrtvog kuta, upozorenje za izbjegavanje sudara ili sustav za praćenje i napuštanje prometnog traka. Stručnjaci kažu kako pravilno korištenje ovih dodataka može smanjiti broj sudara za 40 posto i broj smrtnih stradanja za 30 posto, no vozače treba educirati o nekim ograničenjima.
Primjerice, vozilo u mrtvom kutu auto detektira samo kad se ono kreće, a mnogi sistemi ga neće detektirati kad nailazi velikom brzinom. Kad auto stoji, treba provjeriti mrtvi kut jer neće prepoznati biciklista ili pješaka.

tehnologija_automobil

Također, brojni vozači su pretpostavljali da sistem za izbjegavanje sudara automatski povlači kočnicu u opasnoj situaciji, miješajući taj sistem s onim koji pomaže pri naglom kočenju ili usponu na brdo. Ipak, on samo pali signalnu lampicu da ste preblizu drugom vozilu.

Sustav upozorenja za napuštanje traka može naglo i neočekivano trznuti vozilo pa također treba biti oprezan. U svakom slučaju tehnologija ne zamjenjuje vozača i ne bi trebali biti koncentrirani na druge stvari tijekom vožnje. Uputno je i pročitati upute o automobilu te isprobati sve nove funkcije prije odlaska na cestu.

Odgovori