Želimo li udoban i topao život u svojim stanovima i kućama, zaboravljamo da je priprema za to pola posla. Snježne radosti nam se u život ušuljaju nenadano i nenajavljeno, jer u užurbanom ritmu života ni ne stignemo unaprijed misliti na to. Zato ORYX Asistencija misli na vas i donosi vam 5 savjeta za pripremu doma za zimu koje svaki stanar može napraviti već danas!

  1. Nek dvorište bude spremno

Očistite začepljene oluke, odrežite grane na drveću, sklonite alat na sigurno, ali blizu imajte lopatu za snijeg. Ona će vam biti zlata vrijedna kad se ujutro u 7 sati dignete za posao, no prije toga morate otkopati put do auta.

  1. Spriječite pucanje cijevi

Ako stan nećete koristiti tih nekoliko zimskih mjeseci, preporučuje se da iz slavine pustite vodu, a u sustav unesete antifriz. Ispuštanje vode se ne preporuča raditi često jer dovođenjem nove vode u sustav ulazi novi kisik koji pogoduje koroziji.

Ako u vašem podneblju očekujete dugotrajne temperature ispod nule, preporučljivo je u sustav dodati određenu količinu antifriza. Antifriz za sustave grijanja je obično koncentrat na bazi propilen glikola koji se koristi protiv smrzavanja cijevi te štiti od korozije sve materijale koji se koriste u sustavu. No, ako se voda koristi i za piće, nemojte dodavati antifriz kako ne bi došlo do miješanja tekućina u slučaju kvara (pucanje brtve i sl.). Ovo je ipak posao koji je bolje prepustiti stručnjacima ukoliko nemate dovoljno iskustva.

  1. Potkrovlje je važno

Izolacija krova i potkrovlja važna je za očuvanje topline u cijeloj kući. To ne znači, doduše, da se u zahvat promjene krovišta ili stavljanja staklene vune trebate uputiti s prvim jutarnjim minusom. Naprotiv, planirajte unaprijed kako vas na proljeće ne bi iznenadio velik račun za grijanje.

  1. Spriječite propust topline kroz prozore

Ovo je najlakši način koji svatko može napraviti. Samoljepljive trake dostupne su u mnogim prodavaonicama široke potrošnje, a za nekoliko desetaka kuna možete ostvariti uštedu na grijanju u iznosu od više stotina kuna.

Mnogi PVC prozori također imaju zimski i ljetni položaj zatvaranja, a to lagano možete promijeniti. Ako prozor želite namjestiti u zimski položaj, imbus ključem okrenite prema unutra vijak na strani na kojoj se nalazi ručica. Time regulirate silu pritiska prozorskog okvira, a time i količinu propuštanja topline.

  1. Redovno održavajte sustav centralnog grijanja

Bez obzira koliko i kad počinjete sezonu grijanja, uvijek je dobro obaviti brzi servis centralnog grijanja i bojlera. Odzračite radijatore, a ostalo prepustite majstorima. Hitne usluge Pomoći u kući pruža vam ORYX Asistencija.