Personalizirane registarske tablice više nisu rijetkost jer njihova cijena i nije tako visoka, a postupak izdavanja je jednostavan. Sve što treba napraviti je podnijeti zahtjev u stanici za tehnički pregled i ako ga odobre, platiti 2.000 kuna, što je jako jeftino u usporedbi s prijašnjim godinama kad ste za istu uslugu trebali platiti čak 6.700 kuna!

Klasična tablica stajat će vas 278 kuna, i to ona s unaprijed odabranom kombinacijom brojki i slova. Uvjet je da već ne postoji registracija koju ste odabrali i da MUP odobri zahtjev. Izrada traje oko 30 dana, a nije potrebno čekati da vam dođe vrijeme za registraciju. Zahtjev možete podnijeti u bilo kojem trenutku. Tablice se naručuju prilikom registracije automobila, a sve je uređeno člancima 18., 19. i 20. Pravilnika o registraciji i označavanju vozila. Pravo korištenja tablica po zahtjevu je pet godina, a nakon toga vlasnik mora platiti naknadu želi li ih zadržati. Oznaka mora imati najmanje tri, a najviše sedam brojki ili slova uključujući i strana slova (X, W, Y). Zato nije moguće koristiti slova iz naše abecede – Đ, Č, Ć, Š i Ž.

Iako su, primjerice, naljepnice s nazivom države striktno propisane, registarske tablice nisu. Razlozi za odbijanje mogu bi protuustavni, uvredljivi ili neetični zahtjevi. No, u Hrvatskoj ne postoji popis zabranjenih pojmova, već službena osoba koja primi zahtjev procjenjuje okolnosti i odlučuje je li zahtjev prikladan. Ako vas odbiju, imate naravno i pravo žalbe. U Njemačkoj i Austriji, primjerice, postoji čitav niz zabrana koje se, primjerice, odnose na Hitlera, njegov rođendan ili nacistički pokret. U Engleskoj također zabranjuju neke kombinacije za registarske pločice, ali oni ipak nemaju problema s nacizmom. Englezi su poznati kao humorističan narod pa često traže pločice tipa PU15SSY ili DR12UNK no, to im baš i ne prolazi.

Pravo korištenja tablica po zahtjevu je pet godina, a nakon toga vlasnik mora platiti naknadu želi li ih zadržati. Oznaka mora imati najmanje tri, a najviše sedam brojki ili slova uključujući i strana slova (X, W, Y). Zato nije moguće koristiti slova iz naše abecede – Đ, Č, Ć, Š i Ž.

Ljeti se u Hrvatskoj, kad dođu turisti vide svakojake duhovite oznake (neke kombinacije slova doduše samo na hrvatskom zvuče zabavno) dok su domaće registracije najčešće osobna imena, imena tvrtki ili kombinacije rođendana i inicijala. Često komentirana bila je registracija dame koja je (srećom živi u Zagrebu) stavila oznaku ZG-ODNA, a pojavila se i muška verzija istog natpisa, dok je jedan Slovenac na svoj je Seat nezadovoljno stavio registraciju BMWX5.

Pogledajte neke od smiješnih registarskih pločica!