Mnogi vozači često su nezadovoljni kada vam u autopraonici površno i loše očiste unutrašnjost automobila. No kada se sami prime tog zadatka rezultati su nerijetko i lošiji. Također zna se dogoditi da dođe i do trajnog oštećenja nekog dijela unutrašnjosti automobila zbog korištenja krivih sredstava za čišćenje. Stoga ovdje donosimo neke od osnovnih uputa kako najbolje održavati i čistiti unutrašnjost automobila.

Sredstva za čišćenje

Za početak treba odabrati adekvatna sredstva za čišćenje. Najsigurniji, ali uglavnom i najskuplji pristup je kupiti specijalizirana sredstva za čišćenje automobila. Kupujete li od renomiranog proizvođača i kupujete li posebna sredstva za različite dijelove unutrašnjosti potrošit ćete malo bogatstvo. Mnogo bolji odabir je selektirati što vam zaista treba i ne kupovati posebno sredstvo za gumu, posebno za plastiku, posebno za tkaninu, posebno za kožu…

Još jeftinije proći ćete ako odaberete sredstva robne marke nekog supermarketa koja su nerijetko kvalitetna poput onih najpoznatijih proizvođača. Dodatnu uštedu može donijeti upotreba sredstava koja već imate za kućanske potrebe. Primjerice ne morate kupovati posebno sredstvo za čišćenje auto stakla, jednako će poslužiti i ono jeftinije za pranje prozora u kući. Također, vlažne maramice bez alkohola čistit će jednako efikasno kao specijalizirane maramice za automobile. Na internetu se može naći gomila recepata za izradu vlastitih sredstava za čišćenje koja uključuju ocat, alkohol, sodu bikarbonu pa čak i maslinovo ulje. Takva sredstva ne preporučujemo jer je njihova izrada nerijetko jednako skupa kao i kupnja specijaliziranih sredstava, efekt čišćenja lošiji, a rizik za oštećenje dijelova auta veći.

Usisavanje

čišćenje unutrašnjosti auta

Svako čišćenje unutrašnjosti automobila trebalo bi započeti usisavanjem. Mnogi usisavanje ostavljaju za kraj što je potpuno krivo. Naime, usisavanjem se podiže mnogo prašine koja se zatim sliježe na sve površine koje ste tik prije toga očistili. Prije usisavanja valja očistiti sav krupniji “otpad” iz auta. Provjerite najskrivenije kutke auta kako vam nešto ne bi promaklo. Ovaj korak nerijetko rezultira pronalaskom stvari koje ste duže vrijeme smatrali izgubljenima, što je dodatni bonus. Za usisavanje unutrašnjosti ne treba nikakav poseban usisavač, dovoljan je i klasičan kućni model.

Ovakva solucija je i najjeftinija, no oni koji nemaju mogućnost usisavati u dvorištu ili pred vlastitom zgradom koristiti će skuplje, no zato vrlo učinkovite samoposlužne usisavače. Prilikom usisavanja treba posebno paziti da prljavim nastavkom ili crijevom ne uprljate tkanine u autu. Još veća opasnost su ogrebotine na plastici koje vrlo lako nastaju nakon neopreznijeg i grubljeg korištenja usisavača u unutrašnjosti.

Čišćenje armatura

Iako postoje razni specijalni preparati i maramice, čišćenje armatura najbolje se obavlja krpom. Za osnovne nečistoće valja je samo navlažiti, a želite li ukloniti tvrdokorniju prljavštinu (primjerice u autu koji nije duže čišćen ili u kojem se puši krpu treba umočiti u mješavinu vode i sredstva za čišćenje površina u kuhinji. Prije nego što prebrišete sve armature uvjerite se da sredstvo ne djeluje agresivno na plastiku ili gumu što bi trebalo pisati na deklaraciji sredstva za čišćenje. Umjesto platnenih krpi možete koristiti i papirnate ručnike, a dobar efekt postići ćete i pomoću vlažnih baby maramica, no nemojte koristiti one s alkoholom ili uljem.

Koristite li univerzalne maramice za domaćinstvo isprobajte ih prvo na manjem, slabije vidljivijem dijelu unutrašnjosti jer ima nekih koje bi na osjetljivu plastiku mogle djelovati agresivnije. Dijelove armatura koji su nezgodno skriveni ili uvučeni i do kojih ne možete doprijeti krpom možete očistiti četkicom za zube. Koristite već korištenu i što je moguće mekšu četkicu. S novim i tvrđim mogli bi izgrebati posebno osjetljive dijelove auta, primjerice osjetljivi “klavirski lak”. Četkicu koristite što je moguće manje i nježnije jer i ona najfinija haba plastiku mnogo više od krpe.

Pranje prozora

Najbolji efekt postignut će se koristi li se sredstvo za pranje prozora u kombinaciji s izdržljivijim i kvalitetnijim papirnatim ručnicima. Vrlo dobro čisti i krpa od mikrovlakana, no ona će se brzo zaprljati i ostavljati neželjene tragove po staklima. Važno! Provjerite da sredstvo za čišćenje prozora nema amonijaka koji može oštetiti plastične dijelove ispod i oko prozora.

Čišćenje sjedala

čišćenje unutrašnjosti automobila

Na sjedalima koja su presvučena tkaninom manje mrlje možete pokušati ukloniti kombinacijom detergenta za pranje suđa i tople vode. No mnogo bolje rezultate ćete postići specijalnim pjenastim preparatima. Kod tvrdokornijih mrlja pomaže i sredstvo za uklanjanje mrlja s tkanine, no s njim treba posebno oprezno. Što smijete koristiti nerijetko piše i u uputstvima automobila, a ako ste nesigurni isprobajte sredstvo prvo na manjoj, manje vidljivoj površini ili jednostavno prepustite posao profesionalcima koji će obaviti kvalitetno kemijsko čišćene.

Manje brige s prljavim sjedalima imaju oni sa sjedalima presvučenima pravom ili umjetnom kožom. Svu prljavštinu s njih je lako ukloniti s malo tople vode (naravno, ako ne dopustite da prljavština dugo stoji i uvuče se u kožu). No takva sjedala potrebno je održavati. Prilikom svakog čišćenja ih premažite ili poprskajte posebnim preparatom koji će omogućiti da koža ostane elastična, da ne puca ili se pretjerano gužva.

Pri čišćenju unutrašnjosti automobila često se koristi mnogo kemikalija pa nije pametno odmah nakon toga zatvoriti vrata. Mnogo bolje je ostaviti ga neko vrijeme da se provjetrava. Kemikalije će brže ispariti ako je toplo.

Odgovori