Danas je teško pronaći novi automobil koji nema kasko osiguranje. Logično, nezgoda se lako dogodi, a popravak novog automobila, pa i nakon manje nezgode, vrlo je teško financirati. Stoga se plaćanje kasko osiguranja nameće kao pametna odluka. Kasko osiguranje cijena ovisi o nekoliko faktora – u nastavku donosimo više.

Konkurencija među osiguravajućim kućama u Hrvatskoj danas je vrlo velika, a popis proizvoda koje one nude toliko velik da se lako izgubiti u njemu. Stoga vam donosimo mali vodič kroz kasko osiguranja u kojem možete pronaći sve što bi trebali znati.

Vrste kasko osiguranja

U Hrvatskoj se nude dvije glavne vrste kasko osiguranja – puno i djelomično. Punim kasko osiguranjem pokriveni su svi rizici koji mogu prouzročiti oštećenje, uništenje ili nestanak vozila. Djelomično kasko osiguranje pokriva posebno navedene rizike koji se mogu ugovoriti uz puno kasko osiguranje ili uz obavezno autoosiguranje. Ovdje se ponuda osiguravajućih kuća razlikuje, a možete ugovoriti kasko osiguranje za rizike kao što su viša sila, svjetla i zrcala, lom stakla, oštećenja s krova, sudar sa životinjama, tuča, provala,podmirenje štete na vašem vozilu u slučaju da ste skrivili prometnu nezgodu… Njih je moguće ugovoriti uz policu obveznog osiguranja.


Što pokriva kasko osiguranje?

Mnogi vozači slabo su informirani o kasko osiguranju stoga misle da se ono odnosi samo na štetu koja nastane u nezgodama ili zbog krađe automobila. No kasko osiguranje pokriva i mnoge izvanredne situacije poput oštećenja nastalih zbog požara, udara groma, eksplozija i svih vremenskih nepogoda poput tuča, oluja i poplava. No osiguranje može pokrivati i druge troškove koji se ne tiču oštećenja na samom autu, ali su izravna posljedica nezgode ili kvara vozila. Tako je primjerice u ORYX-u, u suradnji s Croatia osiguranjem, moguće ugovoriti dodatne opcije poput vuče vozila ili zamjenskog vozila. Treba napomenuti da čak ni puni kasko ne pokriva apsolutno sve rizike. Primjerice, ako vam pukne zupčasti remen ili se dogodi sličan kvar motora, štetu ćete morati platiti sami.

Kako popuniti Europsko izvješće od nezgodi?

O čemu ovisi kasko osiguranje cijena?

Kasko osiguranje cijena, odnosno osnovica za obračun premije kasko osiguranja je novonabavna vrijednost vozila, no cijena ovisi i o drugim faktorima. To su dob klijenata, starost vozila i snaga vozila. Naposljetku na cijenu kasko osiguranja utječe i stečeni bonus. S obzirom na kompleksni izračun na internetu nećete naći klasične cjenike osiguranja. Da bi se informirali o cijeni morate od osiguravajuće kuće zatražiti izračun.

kasko osiguranje cijena

O čemu ovisi bonus i koliko on pojeftinjuje kasko osiguranje?

Pri prvom ugovaranju police osiguranja nemate bonus, no već nakon prve godine dobivate određen bonus, odnosno popust na cijenu osiguranja. Bonus se svake godine uvećava sve do 50% koliko je maksimalni zakonski dozvoljen bonus u Hrvatskoj. Osiguravajuće kuće nude i druge vrste popusta. Primjerice klijentima se nudi popust na premiju kasko osiguranja prema starosti vozila, a tu su i dodatne povoljnosti za one koji već imaju 50%, a nemaju prijavljenu štetu.


Kako ostvariti prava iz kasko osiguranja?

Ugovaranjem automobilskog kaska, klijenti svoje vozilo osiguravaju čak i u slučaju da su skrivili nesreću. Prava iz osiguranja ostvaruju se prijavom štete. Štetu je kod glavnih osiguravajućih kuća moguće prijaviti online, pozivom u kontakt centar ili osobnim dolaskom u procjenilište.

Kada nije moguće ostvariti prava iz osiguranja?

Iz pokrića kasko osiguranja isključene su štete koje su nastale na vozilu ako vozilom upravlja vozač pod utjecajem alkohola, droge ili narkotika, štete nastale na vozilu prilikom upravljanja vozilom bez odgovarajuće vozačke dozvole, štete nastale kvarom, lomom i dotrajalosti vozila.

kasko osiguranje izracun

Odgovori