Istrošene kočnice – kako ih prepoznati?

Kočnice su jedan od najvažnijih dijelova automobila i svakako im treba posvetiti punu pozornost. Primijetite li da slabije koče i imate osjećaj da su istrošene kočnice, ne odgađajte odlazak u servis niti dana.

Prvi znak uglavnom je signalna lampica pa je nemojte ignorirati. Drugi čest znak da nešto nije u redu je škripanje pri kočenju. Ponekad se problem javi čim ste otišli iz servisa i zamijenili diskove, i on je prolazan, no ako dugo niste mijenjali ništa, vjerojatno je riječ o potrošenim kočionim pločicama. Pogotovo osjetite li uz to i miris spaljene gume.

Osjetite li odjednom pedalu kočnice drugačije, također može biti riječ o izlizanim disk pločicama, curenju ulja ili nekog drugog problema na kočionom sustavu. Također, propada li pedala, a učinak kočenja je slabiji, vrijeme je za zamjenu kočione tekućine. Proizvođači preporučuju zamjenu kočione tekućine svake dvije godine ili nakon 30.000 kilometara. Preporučuje se svakih 5.000 kilometara pregledati disk pločice te ako je ostalo manje od četvrtine obloge na disk pločicama svakako bi ih trebalo čim prije zamijeniti.

istrošene kočnice

istrošene kočnice

Ako osjetite da vibrira ili se trese, a osjećaj je isti i dok držite volan, moguće je da su kočnice izlizane. Kvar kočnica ozbiljan je kvar, ako niste sigurni da ćete sigurno stići do odredišta, stanie sa strane i nazovite ORYX Asistenciju koja će vam brzo uskočiti u pomoć.


Zanošenje automobila pri kočenju očit je znak da nešto nije u redu i može biti izuzetno opasno. Vjerojatno jedna čeljust pritišće jače prilikom kočenja, a moguća su i druga oštećenja pa produžite do servisa. Neugodan miris, o čemu smo već pisali, može također otkriti problem s kočnicama. Osjetite li i kod kotača metalnu aromu vjerojatno se kočnica zaglavila. Ako nije razlog u ručnoj kočnici koju niste spustili do kraja, uputite se u servis.

Vibracije i sporije reagiranje kočnica sami po sebi su jasan znak da su kočnice dotrajale i da neki od dijelova treba zamijeniti.

Ako vam treba previše vremena da zakočite, osim što je moguće da su vam istrošene disk pločice, moguće je i da su vam se istrošile gume. Općenito, odugovlačenjem izmjena disk pločica, osim što se ugrožava sigurnost vožnje, povećavaju se i troškovi održavanja. Preporučujemo da brigu oko kočnica prepustite stručnom osoblju u servisu.

Zdravlje kočnica može se i očuvati pažljivom vožnjom. Održavajte razmak i vozite umjereno, pa ćete izbjeći naglo kočenje i nepotrebno te prejako trošenje dijelova. Također, kočenje motorom produljuje vijek trajanja kočnica.