Nikome nije ugodno kada uđe u automobil i osjeti neugodne mirise. Vozač se s vremenom može naviknuti, no većini će biti prilično neugodno kad u takav automobil sjedne netko drugi. Najčešće su to mirisi izazvani pušenjem u automobilu, a nerijetko su posljedica neurednog automobila u kojem vlasnik zaboravi hranu ili sličnu organsku materiju koja se danima raspada u autu.


Jaki i „tvrdokorni“ neugodni mirisi u automobil mogu ući i izvana kroz otvorene prozore i ventilaciju, a najgora vrsta mirisa su oni koji nastaju kada se u motornom prostoru krene raspadati tijelo uginule životinje. Donosimo vam rješenja pomoću kojih ćete brzo, jednostavno i efikasno iz automobila ukloniti većinu neugodnih mirisa.

Čišćenje i usisavanje

Čak 75% neugodnih mirisa u automobilu posljedica su neurednog stanja automobila. Temeljitim čišćenjem i uklanjanjem ostataka hrane, pića, opušaka cigareta i drugog smeća iz automobila uklonit ćete izvor neugodnog mirisa iz auta, a usisavanje će neugodan miris izvući iz presvlaka, tepiha i drugih tekstilnih dijelova automobila. Pri usisavanju valja biti izuzetno temeljit. Nakon usisavanja ostaviti auto neko vrijeme otvorenim da bi se unutrašnjost prozračila. Ako ovo nije pomoglo treba se poslužiti nešto sofisticiranijim metodama „borbe protiv smrada“.

Soda bikarbona

soda bikarbona čišćenje automobila

Soda bikarbona može biti nevjerojatno korisna u kućanstvu i pri kuhanju, a također je odlično oružje za borbu protiv neugodnih mirisa u autu. Ako su izvor neugodnih mirisa mrlje na tekstilnim presvlakama ili tepisima automobila posipajte ih sodom bikarbonom. Nakon toga je utrljajte u mrlje i ostavite nekoliko sati da djeluje i nakon toga usišite. Soda bikarbona će upiti neugodni miris.

Aktivni ugljen

aktivni ugljen

Aktivni ugljen je jedna od tvari koje najbolje upijaju mirise. Ostavite nekoliko šaka aktivnog ugljena u granulama ili nekoliko briketa za roštilj od aktivnog ugljena u posudici u unutrašnjosti auta. Nakon nekoliko dana aktivni ugljen će upiti neugodne mirise.

Ocat

Alkoholni ocat ima slično djelovanje kao soda bikarbona ili aktivni ugljen. Izlijte nekoliko decilitra u čašu ili zdjelicu i ostavite u autu preko noći. Budite oprezni da ne prolijete ocat u automobilu jer njegova kiselina može oštetiti neke materijale poput tkanine.

Pranje unutrašnjosti

Operite unutrašnjost automobila specijalnim sredstvima za čišćenje. Pritom morate paziti da sredstva odgovaraju materijalima u unutrašnjosti vozila i strogo se pridržavati uputa na pakiranju o doziranju i procesu čišćenja. Pročitajte sve tajne ispravnog čišćenja unutrašnjosti automobila.


Pregledajte motorni prostor

čišćenje motora u automobilu

Ako auto temeljito čistite, a mirisi se ponovo vrate moguće je da je izvor smrada još uvijek u samom autu i to u motornom prostoru. Nerijetko se dogodi da se neka životinja uvuče u motorni prostor te ugine ili je smrskaju pokretni dijelovi. U tom slučaju pomaže samo temeljito pranje ili čišćenje motornog prostora.

Obratite se stručnjacima

Duboko kemijsko čišćenje unutrašnjosti auta u kombinaciji s čišćenjem sustava klimatizacije gotovo sigurno će ukloniti neugodne mirise iz vozila. Klima uređaj čiste stručnjaci u servisima za održavanje klima uređaja, a kemijsko čišćenje presvlaka i tepiha možete obaviti u mnogim autopraonicama.

Prirodni osvježivači

Ako mirise nakon svega ne možete potpuno ukloniti, možete ih zamaskirati prirodnim putem. Ovisno o tome kakav miris volite, ostavite u automobilu nekoliko štapića vanilije, poluotvoreno pakiranje kave u zrnu, sušenu koru od limuna…