Postoje tri osnovne vrste nosača za bicikle, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. S dolaskom prvih toplijih dana sve češće razmišljamo o rekreaciji na otvorenom, a jedna od popularnijih vrsta rekreacije u nas svakako je biciklizam. Osim vožnje gradskim ulicama ili parkovima, sve je popularnija vožnja prirodom s takozvanim mountainbikeovima, odnosno brdskim biciklima. No, vrlo često do atraktivnih i najljepših biciklističkih staza nije moguće doći samo biciklom, već je za to potrebno prijevozno sredstvo, najčešće automobil. Otoci, Gorski kotar, Velebit, Slavonija i Baranja, Istra…

Vrste nosača za bicikle – Krovni nosači

Svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke, a vrstu često treba odabrati po tipu, odnosno karoserijskom obliku automobila. Nosači bicikla koji se montiraju na krov ujedno su i pogodni za sve vrste vozila, bez obzira na oblik, veličinu ili visinu. Najjednostavniji i najzastupljeniji su krovni nosači. Njihova prednost je ta što uzdužne šine na krovu mogu biti univerzalne i poslužiti za montiranje krovnih kutija ili skija. Ovakva je vrsta nosača jednostavna za montažu, a najčešće i najjeftinija.

Nedostatak je taj što podizanje i spuštanje bicikla na krovni nosač zahtijeva veće tjelesno naprezanje, a u obzir treba uzeti i povećanu buku vjetra u vožnji, povećanu potrošnju goriva, a i veće gabarite u visinu što može stvoriti potencijalni problem prilikom ulaska u garažu, parkirališta i slično.

Vrste nosača za bicikle – Stražnji nosači

Druga, ali nešto manje zastupljena vrsta su nosači bicikla koji se montiraju na stražnja vrata. Ovdje je još bitnije o kojemu je automobilu riječ, jer nosač mora biti specifičan baš za pojedini auto. Nikako se ne smije postavljati nosač na auto za koji nije striktno namijenjen jer se u suprotnom može narušiti sigurnost, a da i ne govorimo o oštećenjima na autu.

Utovar bicikla na ovu vrstu nosača nešto je jednostavniji jer ne zahtijeva podizanje bicikla visoko kao kod krovnih nosača, ali tu su i nedostaci poput toga da bicikli mogu prekrivati registarsku oznaku automobila, pa čak i svjetlosne elemente, što je kažnjivo po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa. Ovakvi su nosači u prosjeku i nešto skuplji od klasičnih krovnih.

 

Vrste nosača za bicikle – Nosači za kuku

Još jedna vrsta nosača za bicikle su oni koji koriste kuku za vuču, no najveća im je mana što zahtijevaju ugradnju kuke, a to znači i dodatnu investiciju od minimalnih 215,00 €, pa naviše. Prednosti su te što se najčešće univerzalni nosač za kuku montira vrlo jednostavno, a lako se stavljaju i skidaju bicikli. Također, kod nosača za bicikle na kuki važno je da ne prekrivaju svijetla ili registarsku oznaku, a to se može izbjeći i dodatnim svjetlosnim elementima i tablicom koji su montirani ispred nosača.

Nosači za bicikle koji se montiraju na kuku su u pravilu najskuplji jer zahtijevaju i početno ulaganje u montažu kuke za vuču koja stoji minimalno 1600 kuna

Loša je strana tih nosača ta da su bicikli straga, pa su kod naleta drugog automobila izravno izloženi potencijalnim udarcima, odnosno oštećenjima. Osim ove tri glavne vrste nosača za bicikle jedino još marka Opel nudi poseban FlexFix sustav za prijevoz bicikla. Radi se o praktičnom sustavu nosača koji se uvlači u branik vozila. Riječ je o doista genijalnom rješenju za biciklističke entuzijaste. No, o kojoj se god vrsti nosača za bicikle radi, najvažniji aspekt svakako je sigurnost, jer nije nemoguće da bicikl tijekom vožnje ili naglog kočenja ispadne

Posebno se to odnosi na nosače slabije kvalitete i načelno niže cijene. Naime, najpoznatiji i najrazvikaniji proizvođači nosača za bicikle redovito provode sigurnosne testove svojih proizvoda i brinu se o povećanju sigurnosnih standarda. Stoga prilikom odabira provjerite certifikate i homologacije ne samo proizvođača, već i najcjenjenijih automobilskih organizacija poput DECRA-e, ADAC-a, TUV-a i drugih. Kupovinom tako certificiranih nosača možete biti sigurni u njihovu kvalitetu i testove, od ekstremnih, kao što su frontalni sudari, pa do testa izbjegavanja prepreka, vožnji po rupama i sl.

Naša preporuka je da se na nosačima za bicikle, ma koje god vrste oni bili, ne štedi na cijeni.

Odaberite vrstu koji najbolje odgovara vašim potrebama i vrsti automobila, jer je kvaliteta i sigurnost zajamčena i jamstvom kojeg daje proizvođač. Cijene najpovoljnijih i najosnovnijih nosača započinju već od 350 kuna za jedan bicikl, a ovisno o tipu, vrsti ili broju bicikala za koji je namijenjen, mogu stajati i do 5000 kuna. Ponuda nosača za bicikle u Hrvatskoj izuzetno je bogata, a najbogatiji izbor nude specijalizirane tvrtke poput Thulea ili Peruzza.

Sigurnost neka bude najbitniji kriterij izbora

Kad birate vrstu nosača za bicikle, najvažniji aspekt kod odluke neka vam bude sigurnost. Nije nemoguće da bicikl tijekom vožnje ili naglog kočenja ispadne. Posebno se to odnosi na nosače slabije kvalitete i načelno niže cijene. Naime, najpoznatiji i najrazvikaniji proizvođači nosača za bicikle redovito provode sigurnosne testove svojih proizvoda i brinu se o povećanju sigurnosnih standarda. Stoga, donosimo listu najboljih nosača za bicikle.

vrste nosača za bicikle

Odgovori