Hrvatske autoceste pokrenule su pilot-projekt dopune prometne signalizacije na autocestama. Cilj je potaknuti vozače da održavaju sigurnosni razmak tijekom vožnje, a prvi znakovi već su postavljeni. Nova signalizacija bit će na 20 lokacija i to na ravnim dijelovima autocesta.

Signalizacija koja podsjeća vozače da zadrže sigurnu udaljenost od vozila ispred njih već se pokazala učinkovitom u praksi u Velikoj Britaniji. Na početku zone postavlja se prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka. Prati ga i horizontalna prometna signalizacija na voznim trakama u razmaku od 70 metara u dužini od 1.500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred.

Znak držite razmak

Na autocestama postavljeni novi prometni znakovi Drzite razmak.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Kazne se penju do 2.000 kuna

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sigurnosni razmak između vozila na autocestama je 70 metara pri brzini od 130km/h. Kazna za neodržavanje razmaka je 2.000 kuna.

– Vozači koji ne drže dovoljan razmak na autocestama predstavljaju ozbiljnu opasnost za sigurnost svih sudionika prometa te je zbog toga nužno pronaći što kvalitetnije prometno rješenje u cilju povećanja sigurnosti prometa na autocestama – kažu iz HAC-a.

Naime, premali razmak i zakašnjela reakcija dovode sigurno do prometne nezgode. Ako nadodamo i lošije uvjete na cesti kao što su klizav kolnik ili magla, taj rizik je još veći.

Gdje su postavljeni novi znakovi?

Novi znakovi bit će postavljeni na autocesti A1 na dionicama Bosiljevo – Ogulin, Otočac – Perušić, Sveti Rok – Maslenica i Šestanovac – Zagvozd, Otočac – Žuta Lokva, Maslenica – Sveti Rok, Benkovac – Zadar 2 te Ravča – Zagvozd.

Na autocesti A3 na dionicama Lučko – Buzin, Kutina – Lipovljani i Nova Gradiška – Lužani, Buzin – Lučko, Kutina – Popovača i Babina Greda – Kopanica.

Na autocesti A4 postavljeni su na dionicama Ludbreg – Varaždin i Popovec – Sveta Helena.

Na autocesti A5 na dionice Osijek – Češin i Sredanci – Đakovo. Na A10 na dionici Čerapine – Čvor Ploče, a na A11 na dionici Velika Gorica jug – Velika Gorica sjever.

Ovi znakovi bit će preklopni pa kad se drugi put ponove moći će upozoravati vozače i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola i lijekova te da ne koriste mobitel u vožnji.

I uz sav oprez, prometne nezgode su uvijek moguće, ali zato ORYX Asistencija brine za vašu sigurnost na više od 1.400 km autocesta te više od 7.000 km državnih cesta. Učlani se već danas i uživaj u pogodnostima i sigurnosti!