S konstantnim poskupljenjima cijena goriva mnogi su došli na ideju skladištenja goriva kod kuće. Obzirom na to da nije riječ o toaletnom papiru ili brašnu, treba biti oprezan oko ovakvih pokušaja uštede. Pri prvom (rijetkom) smanjenju cijene goriva mnogi su pokušali iskoristiti priliku te su pokupovali veće količine benzina ili dizela. Tada to čuvaju u podrumima, na tavanima, balkonima, šupama, garažama… Stručnjaci upozoravaju kako se gorivo treba skladištiti na pravilan način, a to nikako nisu prljavi kanistri. Iako, postoji i razlika između raznih vrsta goriva.

– Skladištiti se može nafta, odnosno dizel i to uvijek u metalnim bačvama. Moraju se puniti do vrha i kad se jednom otvore moraju se potrošiti u roku od šest mjeseci. Inače se u tom dizelu stvaraju gljivice koje zaštopaju sustav ubrizgavanja automobila. Preporučio bih da se benzin nikako ne skladišti. On se treba čuvati u posebnim protueksplozivnim kanisterima koji unutra imaju saće kako ne bi eksplodirali – upozorio je sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec.

Goriva za automobile – sve što trebate znati

Također, ako se gorivo skladišti u lošim uvjetima, rok trajanja se skraćuje. Ako netko ima idealne uvjete, a što podrazumijeva namjenske spremnike koji imaju mogućnost održavanja i dreniranja, preporuka je da se dizel čuva šest mjeseci, a benzin do dvije godine. Stajanje goriva utječe na kvalitetu jer dio ugljikovodika iz goriva s vremenom ispari. Kanistar s gorivom uvijek treba spustiti na zemlju prije točenja kako bi se ispraznio statični elektricitet. Ako nije nužno, nemojte prevoziti kanistar koji nije predviđen za prijevoz goriva ili zapaljivih tvari u automobilu.

U malim i srednjim garažama zapaljive tvari se mogu skladištiti samo u malim količinama. U velikim garažama, do 200 litara dizelskog goriva i do 20 litara benzina može se skladištiti u dobro zatvorenim, neprobojnim spremnicima, no pretpostavka je da nitko od građana takve prostore ne koristi u privatne svrhe.

U svakom slučaju neadekvatno skladištenje goriva, osim ugroze za zdravlje i živote ljudi, može dovesti i do smanjenja kvalitete samog goriva tako da ne bismo preporučili stvaranje zaliha goriva.

Skladistenje goriva kod kuce - Kako ga skladistiti i ima li to uopce smisla

Realna potrošnja goriva automovila – Test