Rabljeno nije nikada kao novo. To posebno vrijedi i za automobile. No u Hrvatskoj samo si rijetki mogu priuštiti nov automobil te posežu za rabljenima. Ranije smo pisali kako najbezbolnije kupiti automobil u inozemstvu, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta uz koje ćete vaš „novi“ rabljeni automobil pomladiti i osigurati mu dulju trajnost.

  1. Sredite oštećenja

Ako vam smeta kako vaš auto izgleda zbog malih oštećenja na karoseriji provjerite kako se to može popraviti. Cijene radova na limariji te lakiranja mogu biti skupa, no postoje i zahvati koji su jeftiniji i jednostavniji. Primjerice izvlačenje udubljenja bez lakiranja. Ako je neko oštećenje ozbiljnije i probijen je lak do lima, popravite ga bez obzira na cijenu da vam auto ne bi počeo hrđati.

  1. Ispolirajte karoseriju

Svoj „novi rabljeni“ auto obavezno polirajte, bez obzira ima li vidljivih površinskih ogrebotina ili ne. Auto će izgledati bolje i biti bolje zaštićen. Ako polirate sami odaberite odgovarajuće sredstvo. Neka su namijenjena za novije automobile, a neka s više abrazivnog sredstva za starije. Automobil bi trebalo redovito polirati svake godine.

  1. Osvježite farove

Farovi su jedan od dijelova koji daju „karakter“ izgledu automobila. Tijekom godina oni se zamute, a poliranjem ili, još bolje, lakiranjem vratit ćete im sjaj. Također previše zamućeni farovi smanjuju vidljivost noću i razlog su da vas „sruše“ na tehničkom pregledu.

  1. Zamijenite zupčasti remen

Ako vaš automobil ima zupčasti remen (neki modeli koriste lance) obavezno ga zamijenite ako niste sigurni kada je mijenjan. Zupčasti remen se troši i može puknuti, a to onda može uzrokovati teški kvar čitavog motora. Toliko težak da se popravak nerijetko uopće ne isplati te je potrebno kupiti novi motor. Tolike troškove nema smisla riskirati s obzirom na to da remen s ugradnjom košta nekoliko stotina kuna. Pametno je pritom zamijeniti i pumpu za vodu što dosta podiže troškove no garantira veću sigurnost.

  1. Popravite plastiku

Ako je neki plastični dio poput branika napuknut, ne morate nužno kupovati novi. Plastiku je moguće i mnogo jeftinije pokrpati te će nakon lakiranja taj dio izgledati kao nov. Pokrpati puknuća pametno je i da se ona ne bi dalje širila.

  1. Popravite naplatke

Naplatci su jedan od dijelova auta koji su najviše izloženi oštećenjima. Teško da ćete kupiti rabljeni auto sa savršenim naplatcima. A kako želite da izgledaju kao novi nije ih potrebno mijenjati već se mogu i vrlo dobro popraviti. Specijalizirane radionice odradit će čitav posao već od tristotinjak kuna po naplatku, dok novi naplatak može koštati višestruko više.