Za mnoge ljude kupnja broda je druga najvažnija kupnja koju će napraviti tijekom svog cijelog života, a središte tog procesa je brodski procjenitelj. Pobrinite se da saznate sve što je moguće o rabljenim brodovima (pa čak i nekim novim brodovima) jer će se to pokazati kao pametan potez. Ako uočite neke nedostatke prije nego što ste definitivno dogovorili kupoprodaju, imate mogućnost pregovaranja o povoljnijoj cijeni ili dogovoriti da se nedostaci saniraju. Evo pet stvari koje bi svaki nautičar trebao znati za ovu proljetnu sezonu kupovanja.

1. Procjene obično koštaju dvadesetak eura po dužnoj stopi, a to bi moglo biti i najbolje potrošen novac ikada (neslužbeno oko 600 eura do 40 stopa, 1200 eura preko). Većina procjenitelja ima određenu naknadu temeljenu na veličini i vrsti broda i vrsti procjene. Procjena o “stanju i vrijednosti” najčešća je za kupnju broda. Budite oprezni s “brzinskim” ili skraćenim procjenama koje ne pomažu ni kupcu, niti prodavatelju. Unajmljivanje lokalnog procjenitelja pomaže u izbjegavanju putnih troškova, a procjenitelji obično neće slati izvješće o pregledu sve dok ne budu plaćeni. Ipak, preporučujemo da se dobro raspitate i uzmete dokazane procjenitelje kojima će svi zainteresirani vjerovati.

2. Nemojte odabrati procjenitelja preporučenog od strane prodavatelja ili njegovog brokera. Procjenitelj radi samo za vas i isključivo za vas. Ako vam poznanici ili vaša marina ne mogu preporučiti nekoga, idite u osiguravajuće kuće. Imajte na umu da je procjena dobra samo za određeno vremensko razdoblje. Stare procjene treba smatrati nepouzdanim; prodavači ponekad pokušavaju prenijeti stare informacije koje trenutno ne odražavaju stanje plovila.

3. U dogovoru s prodavateljem, pripremite brod. Prije nego što procjenitelj stigne na dan procjene, neka svi pristupni prostori mehaničkim dijelovima ili strojevima budu čisti. To će učiniti stvari mnogo lakšim i pomoći u postizanju temeljitog pregleda.

4. Nemojte krzmati, niti dovoditi prijatelje ili goste na procjenu. Većina procjenitelja potiče kupce da budu aktivni u procjeni kako bi imali otvoren dijalog, ali procjenitelju treba dati prostor i vrijeme za obavljanje posla. Zato ne dovodite nikakve nepotrebne članove obitelji ili prijatelje ‘znalce’. Ovo nije vožnja brodom.

5. Iskoristite svog procjenitelja u najvećoj mogućoj mjeri. Procjenitelji nastoje da razumijete njihovo izvješće o pregledu i rado će objasniti sve stavke procjene. Imajte na umu da je njihov posao da vam kažu sve o procijenjenom brodu, kako dobre tako i loše karakteristike. Njihovo znanje je tu kako bi vam pomoglo da donesete pravu odluku o kupnji, pa nastojte iskoristiti ponuđeno procjeniteljevo vrijeme.

Izvor: BoatUS Press Room

Odgovori