Jesen je stigla, koju mnogi pravi nautičari priželjkuju, baš kao i proljeće. Nema gužvi na sidrištima i borbe za mjesto u marinama, a jedriličari imaju vjetra koliko im srce želi. No to je i vrijeme kada su česti susreti s maglom, koja zna biti posebno opasna kad se plovi na rutama velikih trgovačkih brodova uključujući i ribarice. Kapetani takvih brodova često su samodopadni, ako ne i potpuno nemarni. Komercijalni ribari su osobito problematični jer su često bez dovoljno posade, misle da znaju lokalne vode i mnogi ne mare previše kada se radi o sigurnosti rekreacijskih nautičara. Zbog toga morate sami paziti na sebe! Bez obzira imate li radar, plovite pažljivo i polako, te se stalno oglašavate sirenom.

Posebnu pažnju posvetiti kod plovidbe u području plićina i podvodnih grebena – mjere predostrožnosti su iste kao i za plovidbu kroz gusto otočje, uz pojačan oprez jer se plićine ili malene hridi teško otkrivaju radarom. Položaj pomorskih oznaka može biti nepouzdan pri jakom vjetru i nevremenu, a u plićinama se mnogostruko pojačava učinak morskih struja zbog nadolaska vala od vjetra ili plimnog vala.

plovidba magla

U uvjetima magle dubinomjer mora biti stalno uključen pri plovidbi po plićinama uz intenzivno vizualno promatranje: na plićinama i hridima uočava se rušenje valova, uočljiva promjena boje mora na svjetliju boju, uočljivo se smanjuje dužina vala u odnosu na visinu, stvaraju se virovi i formiraju struje, uočava se granica strujanja,…itd. Potrebno je odrediti minimalnu sigurnosnu udaljenost prolaza od hridi i podvodnih plićina (oko 1nm).

Preporučujemo još neke mjere opreza: kada plovite u prometnom području, pošaljite znak sigurnosti. Navedite svoj položaj, brzinu, pravac i ostale važne navigacijske podatke preko radija na kanalu 16: “Sécurité, sécurité, sécurité, ovo je jedrilica “Premalo vitra”, napuštamo luku tu i tu brzinom od 5 čvorova u smjeru 120 stupnjeva prema luci toj i toj, upozorenje svim plovilima. Skiper vas pozdravlja i, nadamo se, mimoilazi.”

Najveća je opasnost od sudara: u blizini obale dešava se 23% sudara, na rijekama i njihovim prilazima 31% sudara, u tjesnacima i glavnim plovidbenim putovima 35%, u lukama i sidrištima 11%.

Izvori: Boattest.comPomorski fakultet Rijeka

Odgovori