Dim iz auspuha uglavnom je bezbojan, dok se plin može činiti bijel kad je jako hladno, zbog kondenzacije. Sve druge boje, ali i mirisi, upućuju na neki problem. Obratite pažnju na ispušne plinove jer će vas upozoriti na kvar iako ne trepće niti jedna lampica na kontrolnoj ploči.

bijeli dim iz auspuha

bijeli dim iz auspuha

Bijela dim iz auspuha kod dizelaša, ako niste prebrzo pokrenuli auto u prehladno jutro, može značiti da kroz sustav prolazi nesagoreno gorivo. Bijeli dim iz auspuha tijekom cijele vožnje znači da morate provjeriti gori li u motoru tekućina za rashlađivanje. U tom slučaju osjetit ćete slatkasti miris. U svakom slučaju, ako se bijeli dim pojavljuje tijekom cijele vožnje svakako se što prije javite u servis.

crni dim iz auspuha

crni dim iz auspuha

Crni dim iz auspuha uobičajena je pojava kod starih dizelaša, posebice pri naglom stiskanju gasa. No, kod novijih modela se on ne bi trebao pojavljivati. To je znak da sustav ubrizgava previše goriva. Kod benzinskih motora vjerojatno je problem u mješavini goriva i premalo zraka. Provjerite filtere goriva. Ako imaju naslage, nešto nije u redu. Treba provjeriti i filtere klime, ubrizgavanje goriva i usisne senzore. Velika je vjerojatnost da je riječ o dotrajalosti motora i da popravak neće biti jeftin.

plavicasti dim iz auta

Plavičasti dim iz auspuha je možda i najlošija vijest jer je znak da motor dobiva ulje koje curi i sagorijeva ga. Problema može biti mnogo, primjerice slabi ventili ili oštećeni klipovi i cilindri. Ne riješi li se problem odmah u servisu može doći do oštećenja senzora ili većih kvarova zbog nestanka ulja u motoru tako da obavezno prvo provjerite razinu motornog ulja. Obično ima miris po zagorjelom tostu pa ćete ga lako detektirati ako ga i niste primijetili.

Može se pojaviti i sivi dim za koje je zapravo teško dati neku dijagnozu jer ga mogu prouzrokovati slični kvarovi kao i kod plavog dima ali i sagorijevanje ulja te loš turbo punjač tako da bi bilo uputno provjeriti razinu ulja te obratiti pažnju na potrošnju goriva koja može biti u slučaju kvara veća.