Nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine otvorilo se cijelo jedno veliko tržište za kupovinu rabljenih automobila. Činjenica je da često automobili u Njemačkoj, koja je i najčešći izbor Hrvata za kupovinu rabljenih automobila, znaju biti jeftiniji, no mnoge su i zamke.

Prva je ona očita – ljudi u Njemačkoj lažu jednako kao i u Hrvatskoj. Nemojte misliti da vam se preko granice ne može dogoditi da vlasnik ‘skine’ kilometražu, fotografira automobil iz povoljnijeg kuta ili napiše da je ‘blago udubljen’ za lim koji izgleda kao da je prošao tri rata. A put koji morate proći da bi to shvatili je znatno ozbiljniji i zasigurno će vas više iživcirati nego da ste ustanovili laž nakon vožnje od Zagreba do Karlovca.

Garancija na rabljeno vozilo postoji? Da, da i da! ALI – samo ako kupujete od registriranog trgovca. Direktivom 1999/44/EG iz 1999., određena su prava potrošača u međunarodnoj trgovini na području EU. Trgovac za rabljenu robu nije dužan jamčiti, no kad to čini, onda jamstvo mora vrijediti barem godinu dana. Kod novih vozila, jamstvo iznosi minimalno dvije godine (novim vozilima se smatraju svi auti do šest mjeseci starosti ili 6.000 prijeđenih kilometara).

garancija rabljeni auto

U garanciji stoji da u jamstvenom roku imate pravo na popravak, zamjenu ili povrat novca ako se pokaže da automobil nije u stanju kakav je oglašavan. Još bolje, u prvih šest mjeseci uglavnom se podrazumijeva da je nedostatak postojao već u trenutku predaje, osim ako prodavač ne uspije dokazati da je šteta nastala krivnjom potrošača. U nekim slučajevima, kao npr. u AutoZubaku, možete u roku od 15 dana vratiti vozilo i zamijeniti ga s drugim.

Nadalje, suprotno raširenom mišljenju, trošarina se ne plaća prema iznosu na računu nego se preko programa Eurotax uzima prodajna vrijednost automobila na našem tržištu. Uzimaju se u obzir i prijeđeni kilometri i dodatna oprema. Trošarina se mora platiti u roku od 15 dana od kupovine automobila, točnije od datuma koji je na računu, bez obzira na to kad je automobil ušao u Hrvatsku. Zateknu li vas da vozite auto na koje nije plaćena trošarina, kazna je od pet do 100.000 kuna. Također, ne možete izbjeći plaćanje trošarine preprodajom automobila. Pravo na to imaju samo trgovci rabljenim automobilima, a ne i privatne osobe. Pokušate li takvo nešto, carina vam može zaplijeniti vozilo.

Kupnja rabljenog automobila preko granice

Kupujete li rabljeni automobil u inozemstvu, imajte na umu da je pametnije i sigurnije kupovati od pravnih osoba. Naiđete li na probleme ili lažne informacije pri kupoprodaji, možete se žaliti ECC-u zaduženom za zaštitu potrošača pri Ministarstva gospodarstva na broj telefona 01/610 97 44 ili mail [email protected] Zakon o zaštiti potrošača ne štiti vas kad je prodavač privatna osoba. Primjerice, pokaže li se da je automobil dio bračne stečevine, a jedan od supružnika nije pristao na prodaju, auto će vam sigurno biti oduzet usprkos tome što ništa niste skrivili. Pravdu ćete morati tražiti na sudu zemlje prodavatelja, što u inozemnim slučajevima nije ni kratkotrajno ni povoljno.

rabljeni auto inozemstvo zamke

Vozilo možete i osobno kupiti u inozemstvu, ali si za to sačuvajte nekoliko dana godišnjeg odmora. Nijedna aktivnost ne traje predugo, no preko vikenda teško da možete obaviti postupak homologacije, prijave, procjene vrijednosti i plaćanja trošarine, zajedno s tehničkim pregledom i registracijom.

Odlučite li se ipak na kupovinu vozila preko granice, preporučujemo ipak da koristite nekog od renomiranih ovlaštenih trgovaca rabljenih vozila u Hrvatskoj. Oni će kupiti automobil, dovesti ga, riješiti papirologiju i riješiti vas svih problema, na uštedi vremena i živaca da i ne govorimo. A ponekad čak i to može biti povoljnije.