Čista stakla, novi filtar klime i micanje svih mokrih stvari iz auta poput kišobrana uvelike će smanjiti magljenje stakala na autu.

Zbog vlage koja se nalazi u zraku, te kontaktu toplijeg zraka i hladne površine, na staklu se kondenzira vodena para. Ona se sastoji od sitnih kapljica vode koje posve ili djelomično blokiraju pogled kroz staklo. Ovakva je pojava sasvim uobičajena za hladniji dio godine i vozačima otežava vožnju. Prije uključivanja u promet svakako se moraju očistiti sva stakla, no postoje i trikovi kojima se ova pojava može izbjeći ili barem smanjiti.

Stakla bi morala biti posve čista, jer se vodena para lakše kondenzira na staklo koje sadrži tanki sloj prašine, prljavštine, pa čak i smole, a posebno ako se u automobilu puši. S čistih i kvalitetno opranih stakla na autu vlaga se i lakše skida, pa je njihova čistoća i osnovni preduvjet za sigurnu vožnju. Ne manje važno je ukloniti sve izvore vlage poput mokrih tepiha ili stvari u automobilu poput kišobrana i sl. Treba provjeriti i da li na autu gumene brtve na vratima funkcioniraju, te općenito spriječiti ulazak vode u putnički prostor.

Magljenje stakala

S novim filtrom klime u kabini vozila lakše će raditi ventilacija na autu pa ga se preporučuje zamijeniti dolaskom zimskih dana. S novim filtrom, klima uređaj i ventilacija općenito bolje će i lakše raditi. Također, ne koristite sustav recirkulacije zraka u kabini, već ga podesite na poziciju za ulaz zraka izvana. Spušteni prozori olakšat će cirkulaciju zraka u autu što će dodatno ubrzati odmagljivanje stakala.

Možete se poslužiti i brojnim sredstvima za sprječavanje zamagljivanja koji se mogu kupiti u trgovačkim lancima ili specijaliziranim trgovinama za automobile koji mogu samo pomoći, a ne i odmoći. Od velike pomoći može biti i Silika gel, odnosno amorfni silicijev dioksid koji ima izuzetna svojstva skupljanja vlage, a može se kupiti u vrećicama, posudama ili spremnicima. Postoje i tradicionalne, no sasvim učinkovite metode poput skupljanja vlage pijeskom zamotanim u pamučnu vreću, premazivanjem stakala pjenom za brijanje i sl.

Što god od ovoga napravite, stakla na auto zasigurno će vam se manje magliti.

Odgovori