Vožnja po snijegu je specifična, a najvažnije pravilo je drastično smanjiti brzinu zbog višestruko duljeg zaustavnog puta

Kad ceste prekrije bijeli prekrivač snijega, nerijetko svjedočimo velikom broju prometnih nesreća, u većini slučajeva s manjom materijalnom štetom. Ako nije baš nužno najbolje je odgoditi vožnju na nekoliko sati dok zimske službe ne očiste ceste. Ako vas u vožnji ipak zateknu zimski uvjeti, odnosno cesta prekrivena snijegom valja se pridržavati važnih sigurnosnih pravila. Naravno, sve pod preduvjetom da imate svu obaveznu zimsku opremu uključujući i najvažniju stavku, zimske gume.

pravila vožnje po snijegu

Zbog smanjenog trenja između guma i podloge, vožnja po snijegu donosi daleko dulji zaustavni put.

Stoga je obavezno i prvo pravilo drastično smanjiti brzinu vožnje. Također, treba povećati i razmak između vozila ispred sebe. Za vrijeme vožnje po snijegu valja izoštriti sva osjetila, a automobilom upravljati meko i bez naglih pokreta. Dobro je promatrati promet daleko ispred sebe, predviđati moguće opasne situacije i unaprijed se pripremati za kočenje kako bi ono trajalo što dulje i bilo što sigurnije.

Za razliku od ubrzanja koje je i na snijegu relativno lako postići, treba znati da ono može zavarati u smislu procjene duljine zaustavnog puta. On je na snijegu višestruko veći, a posebno u slučaju naglog kočenja kada blokiraju pogonski kotači. Kod automobila opremljenih sustavom protiv blokiranja kotača (ABS) stvar je nešto bolja jer ćete imati mogućnost upravljanja vozilom, no zaustavni put i nadalje je dug. Također, kod kočenja imajte na umu da se i iza vas može nalaziti vozilo koje također ima dulji zaustavni put, stoga ostalim sudionicima signalizirajte kočenje na vrijeme i postepeno smanjujte brzinu sve do potpunog zaustavljanja.

Osnovno pravilo o nježnoj vožnji i bez naglih pokreta vrijedi cijelo vrijeme vožnje po snijegu. Postepeno ubrzavajte i budite posebno nježni s nožnim papučicama bez obzira da li je riječ o papučici gasa, spojci ili kočnici. S nježnim izmjenama stupnjeva prijenosa i laganim ubrzavanjem izbjeći ćete proklizavanje pogonskih kotača i samim time imati mirnije i stabilnije vozilo.

Za vrijeme vožnje po snijegu treba se suzdržati od pretjecanja i agresivne vožnje općenito, a posebno opasni mogu biti prelasci preko utabanih tragova kotača koji mogu destabilizirati vozilo.

Ne manje važno je biti nježan i s upravljačem te se suzdržati od naglih pokreta volanom, sve kako bi izbjegli destabilizaciju vozila ili eventualno zanošenje. Posebno nježan treba biti na upravljaču prilikom ulaska u zavoj, a u slučaju da osjetite da vozilo počinje klizati, odnosno da ima tendenciju pravocrtnog kretanja umjesto zakretanja u zavoj, umjesto dodatnog zakretanja upravljača treba smanjiti brzinu. Važno je stoga sve radnje napraviti prije ulaska u zavoj, na izlasku iz zavoja postepeno i lagano ubrzavati imajući na umu kako je najbolje održavati određeni tempo vožnje bez prevelikih oscilacija u brzini i naglih manevara poput skretanja, kočenja i sl.

Vožnja po snijegu

Ako za vrijeme vožnje po snijegu imate određeni ritam koji se pokazao sigurnim nemojte se previše opuštati ili povećavati brzinu jer snijeg krije mnoge zamke, pa čak i zaleđenu površinu koja može dodatno destabilizirati vozilo. Ovisno o vrsti pogona, odnosno da li je on na prednje, stražnje ili na sva četiri kotača, tehnika vožnje se može donekle razlikovati ovisno o tome kako se automobili s određenim pogonom ponašaju na cesti, no za sve vrijedi pravilo da se bude nježan sa svim komandama na upravljaču. Dakako, najvažnija je stvar prilagoditi brzinu uvjetima na cesti, pa iako to značilo i dvadeset kilometara na sat. Najvažnije je da ostavite dovoljno mjesta između vozila ispred sebe, da postepeno kočite i da računate kako vam je zaustavni put višestruko dulji.

Također, ne bi bilo loše isprobati mogućnosti vašeg auta i vas na nekome napuštenom, odnosno praznom parkiralištu ili poligonu ne bi li se na vrijeme uvjerili koliki vam je zaustavni put potreban i koliko se drukčije auto ponaša na snijegu.

Odgovori