Kako bi vaš automobil bez problema mogao vući prikolicu, kamp kućicu, čamac ili bilo što slično potrebno je pronaći ravnotežu, tj. vučni kapacitet. To ukratko znači koliko je vaše vozilo sposobno vući tereta i uzeti u obzir da se vučni kapacitet ne premaši. Prekoračite li limit vučnog kapaciteta riskirate oštećenje vozila, a smanjena će vam biti i kontrola nad vozilom tijekom vožnje. Podatak o vučnom kapacitetu možete pronaći u priručniku koje ste dobili uz vaše vozilo a ako ga ne možete pronaći, kontaktirajte ovlaštenog trgovca za vašu marku vozila kako biste dobili tu informaciju.

Kupujete li novo vozilo imajte na umu za što vam sad treba, ali uključite i buduće planove kako ga ne bi morali ubrzo mijenjati. Također, nisu sva uvijek opremljena i spremna za vuču. Često ćete morati sami ugraditi kuku, a možda će vam biti potrebni i širi retrovizori.

vucni kapacitet

Imate li u planu vući par kajaka, mini kamp kućicu ili nešto slično ukupne težine ispod 900 kg, dovoljna vam je najmanja kuka, kakva se obično ugrađuje na automobile. Većina osobnih  automobila ima najvišu dopuštenu vuču do 600 kg. One snažnije, do 1500 ili 3000 kg ionako su namijenjene terencima te kombijima. Također, uz težinu onoga što planirate vući, morate paziti i na težinu osobnog tereta u samom vozilu, broj putnika u vozilu te puni spremnik goriva.

Vučni kapacitet i vožnja

Osim nabavljanja dovoljno jakog vozila te montiranja odgovarajuće kuke, tu je još jedna stvar na koju treba misliti. Voziti auto  s prikolicom puno je drugačije nego upravljati samo autom. Treba imat na umu ukupnu duljinu vozila, njegovo zanošenje, skretanje pri kojem treba uzeti veći luk, a i parkiranje je priča za sebe.

Kad vozite teret, kamp kućicu ili prikolicu ostavite razmak najmanje četiri sekunde između sebe i vozila ispred te si osigurajte dodatan prostor za okretanje i manevriranje. Tijekom vrućih dana pazite da vam se ne pregrije motor, posebno na dugim usponima. Dobro je koristiti niži stupanj prijenosa kako bi se motor bolje hladio.