Kvalitetne i dobro održavane gume jedna su od najbitnijih stvari na vašem automobilu jer uvelike utječu na sigurnost, ali i kvalitetu vožnje. Većina zna da se trebaju zamijeniti ljetne za zimske gume tijekom zimskih mjeseci ili obratno kao i da gume imaju rok trajanja. No ono što mnogi zanemaruju je podešavanje te provjera tlaka u gumama. One prirodno malo pomalo gube zrak, jer ipak nose čitavu težinu automobila. Zato je provjera tlaka izuzetno bitna kako biste mogli zakočiti na vrijeme, ulaziti sigurnije u zavoje te uživati u maksimalno udobnoj vožnji.

Potrošnja goriva je usko povezana s tlakom u gumama

Potrošnja goriva također je povezana s tlakom u gumama jer automobil troši više ako je guma deformirana i ne prianja kako treba na površinu. Stručnjaci kažu kako s pravilno napumpanim gumama možete prijeći 3 posto kilometara više s jednim tankom benzina. Tlak u gumama također može utjecati na upravljivost, skretanje, kočenje i učinkovitu potrošnju goriva automobila. Guma napuhana pogrešnim tlakom istrošit će se brže i može ugroziti vašu sigurnost.

Koliki tlak u gumama treba biti?

Koliki tlak treba biti u vašim gumama ovisi o vrsti vozila i gume. Ako niste sigurni koji tlak guma treba biti u vašim gumama, pogledajte na boku gume ili s unutrašnje strane vrata jer većina automobila tamo ima naljepnicu s uputstvom. Ne pronađete li je, pogledajte u uputstva.

tlak u gumama

Koje gume trebaju biti više napumpane – stražnje ili prednje?

Tlak ovisi i o tome koliko je najčešće ljudi u automobilu, a mijenja se i ako idete na put pa je automobil natovaren. Tada stražnje gume trebaju biti nešto jače napumpane. Neki znaju prenapumpati gume kako bi preduhitrili sljedeću kontrolu guma. Ipak, nemojte to raditi. Prenapumpane gume lošije prianjaju uz cestu i mogu prouzročiti gubitak kontrole nad vozilom, proklizavanje te slabije kočenje.

Koliko često provjeravati tlak u gumama?

Tlak svakako provjeravajte jednom mjesečno i to dok su gume još hladne jer inače možete pogrešno očitati vrijednosti. Sumnjate li da je guma negdje oštećena, provjerite tlak i češće. Sitna oštećenja je teško primijetiti, no ona mogu uzrokovati da se guma češće prazni i napraviti veću štetu ako dugo ostanu neprimijećena.

Loše održavane gume razlog su pada na tehničkom

Jedan od razloga pada na tehničkom pregledu su upravo loše održavane gume. Ako vam se dogodi pad na pregledu vozila, Autopass je inovativno rješenje koje vam omogućuje besplatan popravak.