Ogroman napredak tehnologije u proteklih desetak godina drastično je promijenio način na koji putujemo, ali i kako se pripremamo za putovanje.

Sada je već postalo teško sjetiti se vremena u kojem nismo baš svaki detalj našeg puta mogli organizirati i platiti preko mobitela koji nam je danas fotoaparat, prevoditelj, karta, turistički vodič, walkman… sve što nam treba.

putovanje aplikacije

Tako i karte nosimo u mobitelima, a automati na aerodromima skeniraju nas i dokumente kako bi ušli u neku zemlju. Tu se javljaju i brojni startupi koji su poput Netflixa za godišnji, oni koji pomažu da pronađete rupe u cijenama ili da zaradite na opisu svog godišnjeg.

Ukratko, mnogima od njih zajedničko je da nam omogućuju da uštedimo vrijeme, ali i novac.

Hotel Tonight

Ako ste se odlučili za iznenadni vikend izlet autom, Hotel Tonight može vam pomoći da pronađete odlične cijene hotelskih soba koje bi hotelima možda ostale i prazne. Aplikacija će vam pronaći sobe koje nisu rezervirane, a u njoj možete brzo vidjeti i kratak opis smještaja te odmah sve rezervirati.

WhatsApp / Viber / Messenger

Ovo su najpopularnije aplikacije za komunikaciju na svijetu koje omogućuju pozive, poruke, slanje videa, fotografija bez posebnih naknada što je iznimno korisno kad ste negdje u inozemstvu gdje trebate misliti i na roaming naknade. Sve što vam treba da se javite bližnjima je Wi-Fi kojeg ćete lako pronaći u gotovo svakom kafiću.

aplikacije putovanja

Transit

Ako ste i došli autom u neki strani grad, korištenje javnog prijevoza za obilazak se čini kao višestruko bolji odabir. Uštedjet ćete na gorivu, parkingu i na živcima, a Transit je aplikacija koja se sve više širi kao odlična opcija za snalaženje bez automobila. Radi slično kao Google Maps, ali ima atraktivan prikaz kojim pokazuje kako ćete doći do svog odredišta i koliko će vam trebati pješice, busom, podzemnom ili nekim od servisa poput Ubera ili Lyfta.

Hopper

Krećete li na put avionom, Hopper je već dugo odličan odabir mnogih koji žele znati kad će njihov let vjerojatno biti najjeftiniji. Sve što trebate upisati je datum putovanja i aplikacija će vam reći trebate li kupiti kartu sada ili pričekati da cijene padnu. No, svakako trebate u obzir uzeti i druge alternativne aplikacije koje nude slične stvari samo s nešto drugačijim pristupom, poput Google Flights i SkyScannera.

AirHelp

Mnogi putnici često ni ne znaju koja su im sve prava u slučaju raznih problema s letovima, poput propuštenog vezanog leta, izgubljene prtljage, kašnjenja, odgoda ili prebukiranih aviona. Sve to možete sami istražiti, no AirHelp olakšava posao tako što trebate samo skenirati kartu. On će vam reći duguje li vam kompanija išta i za vas mogu ispuniti zahtjev kako bi dobili odštetu. Kvaka je jedino u tome što za svaku isplatu uzmu mali dio. Sličnu stvar radi i aplikacija Service, koja se povezuje s vašim mailom.

Kayak

Kayak je već dugo jedan od moćnijih alata za organiziranje putovanja koji vam omogućuje da pronađete najpovoljnijih hotel i let ili da unajmite automobil. Uz to ima i opciju da odjednom organizirate cijeli odmor.

Odgovori