Ljeto je i vani je “milijun stupnjeva“. A kako u automobilu ne bi bio još koji stupanj više brine se klima uređaj bez kojeg u međuvremenu ne možemo zamisliti moderan auto.

Većina registriranih auta u Hrvatskoj danas imaju klimu, no mnogi vozači ne znaju kako je pravilno i što efikasnije koristiti.

Osnove

Priroda je najbolji prijatelj u rashlađivanju kabine. Iako to nije uvijek moguće pokušajte parkirati u hladu ili na mjestu za koje znate da će biti u hladu kada se vraćate u auto s, primjerice, posla. Ako nema hlada, malo će pomoći i reflektirajuća sjenila za prozore. Na taj će način klima morati odraditi manje posla kada se vratite u auto. Također, prvih nekoliko stotina metara vozite s potpuno otvorenim prozorima kako bi se unutrašnjost prije rashladila.

Postepeno pojačavajte klimu

Nije zdravo a niti ugodno vruć skočiti u hladnu vodu, a jednako tako za klimu nije zdravo kada je odmah “raspalite” na najjače. Ako imate automatsku klimu sustav će automatski postepeno pojačavati djelovanje klime, a ako imate ručnu klimu pustite da prođe koja minuta prije nego što ventilaciju pojačate na najjače, a temperaturu na hladnije.

Koristite recirkulaciju

Što je više moguće koristite recirkulaciju zraka u kabini. Tako će klima uređaj hladiti hladniji zrak iz kabine, a ne uvijek iznova uvlačiti vruć zrak izvan vozila i mučiti se da ga ohladi. Na taj način unutrašnjost automobila brže će se ohladiti, a klima uređaj manje naprezati i dulje trajati.

Ne zaboravite na održavanje

Redovito održavanje klima uređaja, punjenje plinom i čišćenje sustava produžit će vijek trajanja klima uređaja i poboljšati njegovu efikasnost. Uz pravilno održavanu klimu brže ćete se rashladiti.

Ne pretjerujte s temperaturom

Ako imate automatsku klimu nema nikakve potrebe temperaturu namještati na manje od 23, 22 stupnja. Tako će se klima uređaj manje naprezati i dulje trajati, a vi ćete biti zdraviji. Prevelike temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature u vozilu mogu izazvati prehladu, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Odgovori