Duga putovanja mogu iscrpiti kako vozača tako i putnike. Nažalost, ovo ljeto je zbog korone posebno, pogotovo ako prelazite granicu. Gužve su veće, čekanja su duža pa je važnije nego ikad dobro se pripremiti. Prva i osnovna stvar koju treba imati na umu je – nema žurbe. Uzmite si dovoljno vremena za stići na odredište i pokušajte se ne nervirati, jer to ionako ne pomaže.

Ako se i ne zateknete u koloni, duga putovanja iziskuju povremena stajanja. Umorni vozači lakše gube koncentraciju što može biti opasno, pa ne preskačite odmorišta. Osjetite li bolove u leđima, vratu ili ekstremitetima, također je vrijeme za stati i protegnuti se. Obucite udobnu odjeću i obuću, najbolje tenisice. Odmorite se noć prije puta i računajte na to da stanete barem svaka dva sata.

Nakon dulje vožnje ponekad ni kava više nije dovoljna pa razmislite da se zamijenite s drugim vozačem i odspavate. Za bezbrižniji put tu je i mobilna aplikacija ORYX Asistencije Putni Anđeo. Ona prati putovanje i u slučaju preduge vožnje bez odmora, upozorava vozača glasovnom i vizualnom porukom. Također će u slučaju prometne nezgode, samostalno poslati poruku dežurnom kontakt centru ORYX Asistencije koji radi od 0-24h.

kako izdržati duga putovanja

Ono što prije kretanja na put još treba napraviti je sve dobro isplanirati. Provjerite možete li, ako bude potrebno, negdje putem stati odspavati, te ima li radova na cesti. Sami procijenite, ovisno o obiteljskim navikama kad je najbolje vrijeme za krenuti na put. Neki preferiraju jutra, kad su svi odmorni, dok je drugima lakše navečer kako bi djeca spavala.

Opremite se s dovoljno hrane i vode, po mogućnosti ponesite prijenosni frižider kako bi pića ostala hladna, a hrana se ne bi pokvarila. Laganija hrana prikladnija je za duga putovanja jer probava drugačije radi kad dugo sjedite.

Blage mučnine mogu se riješiti otvaranjem prozora ili kratkom šetnjom, a za teže slučajeve preporučuje se uzeti tabletu protiv mučnine. Pročitajte i druge savjete kako spriječiti mučninu u vožnji. Svi putnici, naravno, moraju biti vezani, a manja djeca u autosjedalicama. Ne popuštajte molbama da se voze izvan njih, radije se češće zaustavite. Smislite prije puta igre kojima možete zabaviti najmlađe putnike kako bi im vrijeme lakše prošlo te vas ne bi ometali u vožnji. Pustite glazbu, ali ne preglasno kako vas ne bi ometala. Nabavite i sjenila da im sunce ne smeta i da mogu odspavati.

Kako god odlučili, imajte na umu da brzina ne smije biti presudna i da je najvažnije stići sigurno.