Novi zakon o prometnim nesrećama o kojem se baš puno i ne priča je stupio na snagu 15.12.2023. Ovim izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu postalo je obavezno razmijeniti podatke i popuniti Europsko izvješće nakon prometne nesreće.

Ne učinite li to i ako se ne obavijesti policija o prometnoj nesreći, to će rezultirat gubitkom prava iz obveznog osiguranja. Svakome se može dogoditi prometna nezgoda uzrokovana vlastitom krivnjom i nepažnjom i do sada odlazak s mjesta manje nezgode nije imao posljedice po osnovi obaveznog auto osiguranja. Međutim, tome je stigao kraj.

Novi zakon o prometnim nesrećama i prava osiguranika

Do stupanja ovih promjena na snagu vozač je gubio prava iz osiguranja ako je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari. To znači da će osiguratelj, nakon isplate štete, imati pravo tražiti povrat od svog osiguranika koji je uzrokovao štetu. To pravo je ograničeno na 12 prosječnih neto plaća uz troškove i kamate. Zato su u takvim situacijama mnogi procijenili kako je isplativije nestati s mjesta nesreće, jer to nije bio ograničavajući faktor za osiguravajuće kuće.

No, ovom promjenom Zakona čl. 24. to više nije tako. Osigurana osoba gubi prava iz osiguranja zbog nekih novih razloga. Točnije ako je vozač napustio mjesto prometne nesreće prije nego što je  popunio Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijenio osobne podatke i podatke o vozilima u slučaju imovinske štete ili obavijestio policiju u slučaju prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen.

Iznimke uz novi zakon o prometnim nesrećama

Naravno postoji i iznimka. Čovjek se može opravdano udaljiti samo radi pružanja pomoći ozlijeđenim ili ako mu je samom potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije, kako to piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

novi zakon o prometnim nesrećama

Prednosti novog zakona o prometnim nesrećama

Nove zakonske izmjene donijele su dobrih stvari. Što se tiče rokova isplate odštete, osiguratelj  je dužan najkasnije u roku od 60 dana od primitka odštetnog zahtjeva utvrditi osnovanost i visinu zahtjeva te dostaviti pisanu odluku o odštetnom zahtjevu. Štetu je dužan isplatiti u roku od 15 dana od dana slanja obrazložene ponude ili utemeljenog odgovora, a najkasnije u roku od 60 od dana primitka odštetnog zahtjeva.

Novost je i da vi možete odabrati neovisnog vještaka te ovlaštenog servisera a ne više osiguranja koja su prije sama procjenjivala i određivala koliko će stajati sat rada i diktirati gdje će se auto popravljati. Tako da se nakon sudara sada ide prvo u servis, a ne više osiguravatelju, jer će serviseri moći raditi procjene štete.