Ljetni period i visoke temperature mogu naštetiti vašem automobilu, a u nastavku vam donosimo neke stvari koje biste trebali izbjegavati ljeti želite li da vaš limeni ljubimac ostane u top formi.

Izbjegavajte pranje visokotlačnim peračima i poliranje auta

Pranje i poliranje auta nije dobro raditi na previsokim temperaturama. Odlučite li na putu do mora oprati vjetrobransko staklo visokotlačnim peračem, budite sigurni da staklo nigdje nije napuknuto. Hladna voda na vrućem staklu samo će proširiti mikro pukotinu i napraviti štetu od barem 1.500 kuna. Također, vrući lim auta nije dobro prati šamponima niti polirati jer mogu nastati oštećenja na laku.

Golema količina nakupljenih mušica na hladnjaku smanjuje učinkovitost klima-uređaja. Većina vozača to će probati riješiti visokotlačnim peračem, no prejaki mlaz može oštetiti osjetljive aluminijske ćelije hladnjaka. Time se zatvara put zraku, a šteta će biti još veća. Zato pokušajte laganim pranjem okomitim pokretima i ispiranjem blagim mlazom poput onog iz vrtnog crijeva.

Izbjegavajte pranje visokotlačnim peračima i poliranje auta

Oprezno s mirisima za auto

Čak i mirisni borići ljeti mogu biti opasni za automobile. Tekućina kojom su natopljeni vrlo je agresivna prema plastici pa pazite da je uvijek negdje obješen, a ne odložen na plastiku jer ju može rastopiti. I dozatori s mirisnim uljima napravit će sličnu štetu ako se prevrnu i prospu.

[TESTIRALI SMO!] Najbolji mirisi za auto

Morska sol može prouzročiti brojne probleme

Morska sol na sjedalima može biti uzrok neugodnih mirisa u autu. Zato ne sjedajte u automobil mokri čim izađete iz mora ili barem stavite ručnik. Naime, osim fleka od soli, miris vlage uskoro će postati nepodnošljiv. Morska sol je također štetna za sve limene dijelove automobila pa izbjegavajte njihov doticaj. Spuštate li čamac s prikolice u more odmah isperite sve dijelove koji su bili u doticaju s morem jer sol ne trpe ležajevi, kočnice, a ni mnogi ostali dijelovi. Nije loša ideja niti platiti dizalicu.

Ne parkirajte auto ispod borova

Čest problem na obali su i borovi, točnije, smola koja s njih kapa po parkiranom automobilu. Iako ste pronašli hlad, stvorili ste si veći problem od vrućeg auta. Kad temperature padnu, smola se stvrdne, a pokušate li ju ostrugati oštetit ćete lak. Najbezbolniji i u konačnici najjeftiniji način je kupovina preparata za skidanje smole i praćenje uputa dok ju skidate. Druga opcija je odvesti automobil na detaljno čišćenje po povratku s odmora.

[SUPER SAVJET!] Zaštitite auto na parkingu s ovim savjetima

Ne zanemarujte vremensku prognozu

Još jedna opasnost koja vreba ljeti je tuča. Može napraviti štetu od više tisuća kuna, pa je dobra ideja automobil prekriti dekom ili ceradom vidite li da se sprema nevrijeme.

Ne vozite s praznim gumama

Prije puta provjerite tlak u gumama. Vozite li se s praznim gumama, one će se previše savijati što ih previše zagrijava. Time se gumama smanjuje vijek, a moguće je i njihovo pucanje.

Ne vozite s praznim gumama

Pažljivo s teretom

Vrlo je važno i kako raspoređujete teret na automobilu. Loše postavljeni krovni nosači, neispravne trake za zatezanje ili čak samo loše natovaren automobil mogu jako utjecati na upravljivost. Sve teške stvari stoga trebaju stajati na dnu, a one laganije idu na vrh.

Ne zaboravite rezervni ključ

Česta greška je i nenošenje rezervnog ključa na put. Jednostavno je pametnije imati rezervnu opciju dogodi li vam se da skočite u more s ključem ili ga izgubite. Ukoliko ključ izgubite, a nemate rezervni, uvijek možete pozvati ORYX Asistenciju na 0800 1818.