U studenom 2017. godine na snagu su stupile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od 01.01.2018. je na snazi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila. Godišnje se u Hrvatskoj obavi oko 140 tisuća prvih registracija vozila, oko 290 tisuća promjena vlasništva te 250 tisuća zamjena prometnih dozvola radi popunjenosti.

Od 01. siječnja 2018. godine, građani će registraciju vozila moći obaviti na jednom mjestu u stanicama za tehnički pregled vozila. Građani više ne moraju dolaziti na šalter u policijsku upravu ili postaju čime je cijela procedura pojednostavljenja, kao i postupak registracije vozila koji je na ovaj način olakšan.

Prva registracija

Za nova vozila više nema obveze tehničkog pregleda. Dovoljno je sa dokumentacijom (račun, izjava o sukladnosti vozila i punomoći ako ne pristupa vlasnik vozila) doći u stanicu za tehnički pregled gdje se obavlja cijeli postupak registracije. Tu su najveće uštede, jer nova vozila više ne moraju prolaziti tehnički pregled, pa je prva registracija osobnog vozila jeftinija za 252,56 kuna (202,05 kuna + PDV).

Promjena vlasništva

Pojednostavljena je promjena vlasništva. Više nije potrebno kupoprodajni ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika već novi vlasnik sa ugovorom i prometnom dozvolom u stanici za tehnički pregled dovršava proceduru promjenu vlasništva. Umjesto dosadašnjeg poreza na stjecanje od 5 posto, sada se plaća upravna pristojba koja je upola manja i može se platiti u stanicama za tehnički pregled gdje se ostvaruje značajna ušteda. Ukinute se i neke administrativne radnje te se ostvaruje još dodatnih 100 kuna uštede.

Statistički podatci Centra za vozila Hrvatske pokazuju kako je od ukupno 2.010.172 vozila koja su redovno pregledana u stanicama za tehnički pregled tijekom 2016. godine 442.267 vozila imalo neku neispravnost zbog koje nije “prošlo” na tehničkom pregledu (prilikom prvog pregleda). Čak 22 posto ili svako peto vozilo nije ispravno, a velik utjecaj u tome nesumnjivo ima i starost svih registriranih vozila od gotovo 14 godina. Najčešće otkrivene neispravnosti su na uređajima za kočenje te svjetlosnoj signalizaciji. – Osigurajte se od pada na tehničkom pregledu!

Zamjena prometne dozvole zbog popunjenosti

Zamjenu prometne dozvole zbog popunjenosti građani će obaviti u stanicama za tehničke preglede i više neće morati odlaziti u nadležnu policijsku upravu ili postaju. Time se smanjuje administracija, a ušteda je oko 40 kuna.

Produženje važenja prometne dozvole

Kod produženje važenja prometne dozvole procedura i cijena se ne mijenja te ona iznosi 92,24 kuna.

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske je izjavio kako se od jutros od 6 sati u svih 159 stanica za tehničke preglede vozila obavljaju svi registracijski poslovi te je prije podne obavljeno više od dvije tisuće takvih poslova.

Odgovori