Vanjski utjecaji, poput vrućine, kiše, mraza i UV zraka ostavljaju tragove, a redovitim i pravilnim održavanjem vrtnog namještaja produžit će se njegov lijep izgled i životni vijek, bilo da se radi o drvenom, aluminijskom ili plastičnom namještaju. Njega vrtnog namještaja, neovisno od kojeg je materijala načinjen, isključuje agresivna i abrazivna sredstva za čišćenje i spužve, kao i četke za struganje. U nastavku pročitajte savjete kako očistiti i zaštititi vrtni namještaj.

Kako očistiti drveni vrtni namještaj?

Vrsta drveta uvelike određuje vijek trajanja, ali i način njege. Otporni materijali poput tikovine, akacije ili eukaliptusa s lakoćom podnose nepovoljne vremenske uvjete i vlagu, pa nema potrebe za unošenjem u zatvoren prostor u slučaju nevremena. Preporučujemo vam čišćenje drvenog namještaja u tri navrata: prije, za vrijeme i nakon toplih mjeseci.

Veoma je jednostavno napraviti otopinu koja će njegovati i hidrirati vrtni namještaj: sapun prirodnog porijekla s visokim udjelom ulja rastopite u mlakoj vodi, i mekanom četkom istrljajte namještaj, a zatim isperite vodom. Prebrišite mekom pamučnom krpom za kraj. Kako biste zagladili drvene površine namještaja, pažljivo odstranite tvrdokorne mrlje i vratite boju namještaju. Za kraj, uz pomoć ulja za drvo ili glazurom zaštitite namještaj od sunčeve svjetlosti, vlage i prljavštine. Pigmentirani proizvodi nude bolju zaštitu od sunčevog zračenja i produljuju vijek boji. Visokotlačni perači najčešće se koriste za temeljito čišćenje. Poznavanje klase trajnosti drveta od kojeg je izrađen namještaj otkrit će vam hoćete li koristiti okretnu četku za pranje, ili pak metlu i četku.

kako ocistiti vrtni namjestaj

Kako očistiti plastični vrtni namještaj?

Plastični vrtni namještaj potrebno je redovito i temeljito čistiti kako biste izbjegli gubitak boje, kao i sivu patinu na namještaju, uzrokovane UV zračenjem i prašinom. Poslužite se jednostavnim trikovima za uklanjanje prljavštine s plastičnog vrtnog namještaja: zubna pasta, univerzalno sredstvo za čišćenje, kao i vlažna krpa s praškom za pecivo, sodom ili sodom bikarbonom osvježit će svijetli plastični vrtni namještaj. Male ogrebotine zatvorit ćete plastičnim ili auto lakom, ali i vratiti namještaju izvorni sjaj, te produljiti vrijeme potrebno za novo čišćenje. Atraktivni namještaj od ratana i poli ratana idealno je čistiti visokotlačnim peračem, zbog njihove pletene strukture. Tako ćete očistiti i najnedostupnija mjesta, na koja se lako zavuku prašina i nečistoća.

Kako očistiti metalni vrtni namještaj?

Aluminijske, čelične ili željezne vrtne garniture otporne su na vremenske utjecaje i hrđu zahvaljujući posebnom brtvljenju bojom, odnosno bistrim lakom, stoga ih je dovoljno očistiti jednom godišnje. Važno je temeljito osušiti metalni namještaj kako biste izbjegli nastanak hrđe. Ako ipak otkrijete blago zahrđala područja, uklonite ih brusnim papirom. Trik za dugovječnost metalnog namještaja: malo automobilskog voska i krpa bez dlačica! Kao i za plastični, visokotlačni perač učinkovit je i za metalni vrtni namještaj.

Uz malo truda i pripreme, sezonu toplih mjeseci i boravak na otvorenom učinit ćete ugodnijim, i produljiti vijek trajanja vrtnom namještaju, bio on drveni, plastični ili pak metalni.