Bogatstvo vode najbolje je iskusiti na bazenu ili na plaži. No, što ako nam se ta količina vode slije usred dnevnog boravka? Kad se idete uhvatiti u koštac s vodovodnim problemima, to može biti jako izazovno. No, nemojte očajavati – donosimo vam top savjete za rješavanje vodoinstalaterskih nedaća.

Prvi znakovi puknuća

Kod kvara na vodovodnim instalacijama problem često nije odmah registriran. Najlakše i najbrže ćete uočiti – poplavu u stanu. Ponekad ćete problem primijetiti tek po povećanom računu za vodu, mirisu vlage ili po vlažnim mrljama po zidu koje se mogu pojaviti i nekoliko metara od izvora puknuća. Danas postoje moderni akustični uređaji za detekciju puknuća cijevi kojima se može ustanoviti izvor problema te ga sanirati uz minimalnu štetu. Ako niste profesionalac, taj će vas uređaj koštati više tisuća kuna, što je i više od samog popravka oštećenja.

Najčešći razlozi pucanja cijevi

Čak i da izaberete najkvalitetnije cijevi koje su dostupne na tržištu, neće vas spasiti od problema nekontroliranog istjecanja vode, ukoliko cijevi nisu kvalitetno ugrađene, ili adekvatno održavane. U kontinentalnom dijelu Hrvatske vodovodne instalacije često propadaju radi kamenca i korozije, ili pak smrzavanjem vode u instalacijama tijekom zime. U priobalju su problemi sa zamrzavanjem rjeđi, ali je čest slučaj da instalacije nagriza sol. Korištenjem modernih i otpornijih materijala, problem se smanjuje. No, za kompletan učinak vodovodnih instalacija potrebna je i stručna ugradnja, stoga nemojte škrtariti na toj stavci.

Zatvorite glavni dovod vode

Vodovodna cijev je pukla – što sad? Prije svega, što prije zatvorite slavinu u šahtu ako živite u kući i imate vlastiti vodomjer. Ukoliko ste u stanu, zatvorite vodu na glavnom ventilu. Ako ne znate gdje se nalazi glavni ventil, nemojte čekati da vam se dogodi curenje – odmah se raspitajte gdje se nalazi glavni ventil. Ukoliko ne možete naći glavni ventil, možete otvoriti sve slavine u stanu ili kući. Na taj ćete način rasteretiti sistem i smanjiti pritisak na mjesto puknuća.

puknuće vodovodne cijevi

puknuće vodovodne cijevi

Nađite mjesto puknuća

Mjesto puknuća cijevi nije uvijek lako naći. Ako su cijevi u zidu, a najčešće jesu, pronalazak je otežan. Razmislite postoji li u stanu karta s vodovodnim cijevima. Neki noviji stanovi dolaze s kompletnim rasporedom vodovodnih, plinskih i strujnih instalacija koje se nalaze u zidu. U kupaonici je još teže naći mjesto pucanja, jer su u velikoj većini obložene keramičkim pločicama i mrlje se ne mogu odmah vidjeti.
Ukoliko živite u kući ili imate pristup vanjskom zidu, po mrlji na fasadi i uz malo sreće otkrit ćete grubo mjesto gdje se nalazi puknuta cijev. Mjesto pucanja je pola metra do jedan metar iznad mrlje. Na tom mjestu morat ćete kopati kako biste došli do oštećene ili trule cijevi. Morate znati da puknuće obično ne dolazi iznenada, osim uslijed smrzavanja cijevi. I do 95 % puknuća ili truljenja cijevi dolazi na spojevima, koljenima, račvama. Nek vam ta najslabija mjesta budu polazišna točka.

Nakon prve pomoći, nazovite vodoinstalatera

Spriječili ste daljnju štetu, zatvorili vodu i počeli prikupljati vodu. Sad je vrijeme za profesionalce. Puknuće cijevi najčešće se dogodi kad vam najmanje treba; preko vikenda, usred neradnog dana, pred veliko putovanje ili kad više nemate minusa na računu. Stoga svakako preporučujemo Pomoć u kući proizvod ORYX Asistencije u sklopu kojeg vam se u rekordnom roku organizira pomoć u hitnim slučajevima te obavlja besplatan popravak i otklanja kvar koji je nastao u stanu ili kući. Osim hitnih intervencija, Pomoć u kući uključuje usluge vodoinstalatera, električara, bravara, stolara, staklara i ostalih majstora. Usluga je dostupna 24 sata na dan 365 dana u godini, na području cijele Hrvatske, uključujući i otoke.

Članstvo glasi na osobu i usluge pomoći u kući može koristiti bilo koja osoba koja boravi u prijavljenoj nekretnini. Stoga nazovite besplatni telefon 0800 18 18, kako bi majstori u najkraćem roku izašli na teren i spasili vaš novčanik!