Munje na horizontu začas će oduzeti dah svakom mornaru. No to je, ustvari, primarno sigurnosno pitanje za sve moreplovce. Ako plovite jedrilicom, njen jarbol koji strši uvis upravo je idealan gromobran. Koristite ova tri savjeta kako biste osigurali potpunu sigurnost broda idući put kada se suočite s munjama na horizontu.

1. Koliko su daleko te munje?

Da utvrdite vašu udaljenost od munja u nautičkim miljama, brojite vrijeme od bljeska do praska groma. Koristite jednu od dvije metode: 1) dobiveni broj sekunda podijelite s 5 ili
2) pomnožite broj sekunda s 0,2.

Primjer 1:

Interval od bljeska do grmljavine je 15 sekundi. 15 / 5 = 3,0 nautičke milje. Isti rezultat ćete dobiti korištenjem druge metode. 15 x 0,2 = 3,0 nm.

Primjer 2:

Interval od bljeska do grmljavine je 8 sekundi. Udaljenost od munje dobijete dijeljenjem 8 i 5 = 1,6 nautičke milje. Ili 8 x 0,2 = 1,6 nm.

2. Je li vaš kurs plovidbe u koliziji s munjama?

Odredite svoj položaj prema munjama čim ih ugledate na horizontu. To će vam u par minuta reći hoće li munje proći kraj vaše brodice bez posljedica – ili trebate poduzeti korake da izbjegnete kontakt. Slijedite primjer zajedno s ilustracijom.

Pratite pravac munja i njihov položaj s instaliranim radarom. Vodene kapljice u olujnim oblacima daju vrhunski odraz za radarski signal. Ako nemate radar, koristite kompas u kombinaciji s već opisanom metodom za određivanje udaljenosti.

Munjini ‘driftovi’ položaja dat će vam naznake smjera oluje. Što su ti driftovi brži prema lijevo ili desno, to je bolja šansa da ćete izbjeći da budete na direktnom putu munja.

munje na horizontu

 

Plovila A, B i C odvojena su nekoliko milja, s munjom u blizini. Na poziciji (munje) 1, svako plovilo odredilo je položaj munje na horizontu. Na poziciji 2, Plovilo A zapaža da munja ide na lijevo, što indicira njenu putanju po lijevoj strani. Plovilo B zapaža da munja ide na desno, što indicira njenu putanju po desnoj strani. Plovila A i B nastavljaju pratiti smjer kretanja munja i izračunavaju njihovu udaljenost sve dok oluja ne prođe (pozicija 4 na ilustraciji).

Sada pogledajte Plovilo C. Plovilo C uočilo je da munje imaju nepromijenjeni smjer nakon serije mjerenja (osim što je udaljenost sve manja). To znači da se plovilo nalazi točno na putu munja. Zbog toga Plovilo C mora odmah poduzeti korake da izbjegne direktan kontakt. Jedna od strategija je da okrene smjer plovidbe za 90 stupnjeva, poveća brzinu i nastavi s izbjegavanjem olujnog oblaka dok oblak s munjama ne prođe. Kada opasnost mine, ponovno se vrati u prijašnji kurs.

U svakom slučaju, kada položajni driftovi munja za Plovilo A ili B uspore ili postanu stabilni ili se udaljenost od munja smanji, skiper svakog plovila mora odlučiti koji mu je najbolji obrambeni postupak da izbjegne nepogodu. Položaj i kretanje munja svakako treba pozorno pratiti dok opasnost sasvim ne prođe.

3. Kako možete zaštititi svoju malu brodicu?

Najbolja zaštita je da se preko broda formira stožac, s vrhom na najvišoj točki broda. Uzemljite jarbol, na jedrilicama je kobilica najbolji uzemljivač. Uvijek provjerite s proizvođačem da je brod uzemljen za zaštitu od munja.

Plovila bez primjerene instalacije uzemljenja mogu pokušati spojiti lanac, bakrene žice ili kablove akumulatora za pripone i krmenu zaputku. Spustite ih preko bokova u vodu kako biste dobili uzemljenje ako grom udari u brod.

Plovidba za vrijeme grmljavine