Period obaveznog korištenja zimske opreme u Hrvatskoj počinje 15. studenog i traje sve do 15. travnja. Što sve uključuje zimska oprema i koje su kazne za neimanje, pročitajte u nastavku!

Jedan od najvažnijih dijelova vozila svakako su gume, a vožnja s ljetnim ili „ćelavim” gumama, osim što je kažnjiva, može biti velika opasnost za vas i druge sudionike u prometu. Ljetne gume gube elastičnost ispod +7°C , a svojstva prianjanja na podlogu više nisu ona za temperaturu koja je za to predviđena.

Prema Odluci o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013), u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, osim vozila oružanih snaga RH.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Što sve podrazumijevamo pod „zimska oprema“?

Prema članku 104. novog Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako vas policija zatekne bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, odmah ćete morati stati, staviti zimsku opremu ili vožnju nastaviti na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno. U protivnom, riskirate novčanu kaznu od 700 kuna.

Zimska oprema u europskim zemljama

Zakoni su različiti u pojedinim državama Europe. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih tek kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica. U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

Austrija, (A)

A, zakonska obveza od 01.11. do 15.04. Sva vozila moraju imati zimsku opremu. Kazne od 35€ do 5.000€. Gume moraju biti M+S a utori duboki minimalno 4 mm. Umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima.

Bosna i Hercegovina (BiH)

Zakonska obveza je od 15.11. do 15.04. Obavezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Italija –(I)

Nema zakonske obveze, osim na posebnim lokacijama. Na području Val d’Aosta: od 15. listopada do 15. travnja na automobilu je obavezna zimska oprema (zimske gume ili ljetne gume + lanci). Na ostalim područjima, ovisno o znakovima, zimska oprema obavezna je od 15. studenog do 15. travnja.

Mađarska (H)

Nema zakonske obaveze, no na nekim područjima obavezno je korištenje lanaca za snijeg.

Slovenija (SLO)

Zakonska je obaveza od 15.11. do 15.03. Obavezna je zimska oprema unutar vremenskog perioda, kao i izvan vremenskog perioda u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Za vozila do 3.5t: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4mm utora) + lanci.

Srbija (SRB)

Zakonska obveza od 01.11. do 01.04. Obavezna je zimska oprema. U zimskim uvjetima vozila potrebno je imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila do 3.5t. Minimalna dubina utora je 4mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati i lopate za snijeg.