Aplikacije za punjenje automobila u inozemstvu uveliko olakšavaju proces punjenja koje i dalje može predstavljati jedan od većih izazova. Usprkos tome, električni automobili sve su češći izbor vozača diljem svijeta, a ni u Hrvatskoj više nisu atrakcija i rijetkost. U 2023. bilo ih je 7032 na cestama, što je porast od gotovo 70 posto u odnosu na 2022. godinu. Ako niste u mogućnosti napuniti auto na kućnu utičnicu i stići na odredište, uglavnom će vam trebati kartica ili aplikacija na mobitelu. Problem može nastati kad se uputite u inozemstvo.

Aplikacije za punjenje automobila u inozemstvu – One Charge

Mobilne aplikacije koje koristimo u Hrvatskoj ne rade uvijek i preko granice. Primjerice, aplikacija OneCharge HR vjerojatno neće raditi dok ste u roamingu. U Sloveniji će vam trebati OneCharge SI, ali nju u Hrvatskoj ne možete preuzeti zbog postavljenih ograničenja. No, kad se nađete u inozemstvu možete se spojiti na hr.onecharge.eu i od tamo pokušati konekciju.

Aplikacije za punjenje automobila u inozemstvu – Eli Charging

Moguće je i da ćete se suočiti s vrlo različitim cijenama, pa je dobro rješenje mjesečna pretplata aplikacija. Tako Elli Charging pomaže pronaći stanice za punjenje diljem Europe i upravljanje punjenjem kod kuće. Registrirajte se, odaberite tarifu za punjenje koja vam odgovara, a zatim možete upotrebljavati svoju Elli karticu ili aplikaciju gotovo bilo gdje. Dobivate ujednačenu fiksnu cijenu za bilo kojeg partnera za punjenje kojeg upotrebljavate.

aplikacije za punjenje automobila u inozemstvu

Aplikacije za punjenje automobila u inozemstvu – eSpots

Domaća aplikacija eSpots bi trebala raditi u susjednim državama. Platit ćete jednostavno kreditnom karticom. U aplikaciju unesite tehničke karakteristike vozila kako bi vam aplikacija pokazala kompatibilne punionice.

Aplikacije za punjenje automobila u inozemstvu – MOL Plugee

MOL Plugee radi u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, a možda najbolji izbor je Plugshare aplikacija. Funkcionalna je u cijeloj Europi, ali i u većini zemalja svijeta. Najraširenija je zajednica vozača električnih vozila, a aplikaciju je skinulo više od milijun ljudi.

I dok neke od aplikacija omogućuju punjenje i na konkurentskim, to inače nije pravilo pa je velika vjerojatnost da ćete, idete li na dalji put i prolazite kroz više zemalja, trebati skinuti nekoliko aplikacija. Isplativo je uzeti i pretplatu gdje se nudi, a trenutno je na većini aplikacija registracija besplatna, a cijena niža za registrirane korisnike. Uvijek savjetujemo ugrađivanje kućne punionice i pametno planiranje putovanja.