Kupovina ljetnih guma je pitanje za mnoge s obizrom da 15.4. prestaje zakonska obveza korištenja zimskih guma. Iako nema zakona koji vas tjera na to, taj potez je pametan. Mnogi se odluče ostaviti zimske gume cijelu godinu, jer ruku na srce kvalitetnije su.. No ne razmišljaju o tome da su kvalitetnije upravo u vrijeme kad se moraju koristiti – u zimskim uvjetima.

Zimske gume puno su mekše i elastičnije, što im osigurava bolje prianjanje na niskim temperaturama no u ljetnim mjesecima produžuje se put kočenja. Također se znatno brže troše. Sve to razlog je da odaberete kvalitetne ljetne gume, a zimske pohranite do sljedeće zime. Obzirom na to da je izbor guma dana jako velik u nastavku vam donosimo par savjeta.

Kupovina ljetnih guma u specijaliziranoj trgovini

Iako se gume mogu kupiti i u trgovačkim lancima, naš savjet je da se ipak odlučite za specijalizirana mjesta gdje vam mogu pomoći savjetom oko odabira. Isto vrijedi i za portale pa birajte radije specijalizirane portale za prodaju guma ili rezervnih dijelova.

Istražite testiranja ljetnih guma

Njemački auto klub ADAC svake godine testira najbolje ljetne gume pa svakako na pogledajte rezultate tih testova. Ne morate nužno uzeti najskuplje gume, ali dobro je odvagnuti omjer cijene i kvalitete a one gume koje su najlošije ocijenjene nemojte nikako kupovati. U pravilu su gume poznatih proizvođača dobre ili prosječne dok gume nepoznatih proizvođača mogu to također biti ali mogu biti i izuzetno i opasno loše.

Kupovina ljetnih guma i akcije na gume

Kupovina ljetnih guma može biti i obmanjujuća. Vrlo je važno provjeriti koliko je stara guma koju kupujete jer često se znaju na akcije stavljati gume koje su stare nekoliko godina. Iako se, prema zakonu, gume stare do pet godina smiju prodavati kao nove – pravilo je što novija, to bolja. Gume propadaju i samim stajanjem, a i novije gume imaju poboljšane performanse. Uvijek preporučamo da zamjenu zimskih guma napravite kod renomiranih auto kuća.

kupovina ljetnih guma

Odaberite pravu gumu koja odgovara vašoj vožnji i tipu vozila

Ovisno o tome koliko vremena provodite u autu i koji tip vozila imate mogao bi biti odlučujući pri odabiru guma. Postoje tri tipa ljetnih guma.

Ultra High Performance

Sportske gume namijenjene vlasnicima sportskih vozila koji žele iz svake vožnje izvući najbolje performanse. One su i skuplje, ali namijenjene su onima kojima je cijena na drugom mjestu.

High Performance

Ove gume idealne su za vozila srednje klase, te pružaju udobnu i sigurnu ljetnu vožnju.

Standard

Ako ne namjeravate previše putovati te ćete uglavnom voziti prosječnom brzinom po gradskim cestama, ove su cjenovno prihvatljivije i sasvim dovoljne gume.