Staro gorivo može uzrokovati brojne probleme poput poteškoća s paljenjem, smanjenjem snage pri ubrzanju ili neujednačenim radom u leru. Razlog tome je što gorivo ima rok trajanja a to ovisi o vrsti goriva pa tako običan benzin može trajati do 6 mjeseci a dizel do godinu dana a prije nego krene gubiti svoja svojstva. Morate imati na umu da starost goriva krene od rafinerije pa do benzinske postaje gdje može stajati neko vrijeme ovisno o tome kolika je ta postaja prometna tako da je moguće da je gorivo koje utočite u svoje spremnik već staro mjesec dana.

Staro gorivo – benzin

Benzin kakav poznajemo spoj je otprilike 150 različitih vrsta ugljikovodika. Uz to, ne djeluje samo kao gorivo, već i kao mazivo, zajedno sa svojstvima protiv hrđe i zaleđivanja kako bi motor ispravno radio. Većina goriva koje kupite također će sadržavati etanol, što može biti problematično ako se ostavi na miru dulje vrijeme. Naime etanol lako veže uz sebe vodu koja može nagristi spremnik i sustav goriva a što može prouzročiti velike probleme za vaš automobil.

Benzin ostavljen u spremniku može se pokvariti već za 4 tjedna. Više je razloga tome. Prvi je oksidacija. Benzin je sklon oksidaciji ako stoji dulje vrijeme. Stari benzin stvara film poput gume koji može zaglaviti motor ili stvoriti začepljenja u cijevi za gorivo. Razlog tome su olefini u benzinu – ugljikovodici koji reagiraju s kisikom iz zraka.

Staro gorivo i stajanje

Dugo stajanje goriva u rezervoaru rezultirat će isparavanjem, što je ujedno i razlog zašto na ljeto ne možete pokrenuti automobil koji od zime niste pokrenuli. Naime, najlakši ugljikovodici koji se nalaze u benzinu većinom su odgovorni za startanje motora.

Postoji nekoliko načina kako da prepoznate gorivo kojem je istekao rok trajanja. Najjednostavnije je da će vam se upaliti lampica motora pa ako vam automobil dobro radi i ima dovoljno ulja onda ta lampica može biti znak za loše gorivo.

Osim toga, ako imate problem kod paljenja, smanjenja snage pri ubrzanju ili neujednačenim radom, moguće je da vam se gorivo pokvarilo. Također, loše gorivo će jako smrdjeti.

Naftne kompanije kontinuirano unaprjeđuju sastav ugljikovodika u svom benzinu kako bi ga prilagodile visokim i niskim temperaturama. Naime, zimsko gorivo puno je sklonije isparavanju od onog ljetnog. U svakom od gore navedenih slučajeva, preostaje vam da auto uz pomoć na cesti odšlepate u servis kako bi oni izbacili staro gorivo.

staro gorivo

Kako usporiti starenje goriva

Probajte barem na kratko provozati auto jednom  tjedno jer na taj način ćete ipak morati svaka dva mjeseca ga natočiti. Držite spremnik goriva pun jer će to ostaviti manje prostora za vlagu. Ako baš auto niste u mogućnosti neko duže vrijeme voziti, možete isprobati i stabilizator goriva – aditiv za sprečavanje kvara goriva a koji stavite u puni spremnik goriva.

Ukoliko ste pobornik skladištenja goriva, saznajte sve o procesu skladištenja goriva kod kuće.