Promjene u zvuku motora mogu biti upozorenje te je stoga potrebno slušati svoj automobil. Ako motor ne prede – nastaje panika. Svako štucanje, kašljucanje ili grebanje u motoru naznaka je problema. I to onih koji koštaju i trebaju se odmah rješavati. Uočite li promjene u zvuku radu motora ili vam se upali signalna lampica na kontrolnoj ploči, odmah zaustavite vozilo i nazovite servis.

Promjene u zvuku motora i gubitak snage

Vjerojatno je problem u sustavu paljenja kod benzinskog motora. Uz ovaj problem često će se upaliti i lampica za nadzor ispušnih plinova (žute boje). Nije preporučljivo nastaviti voziti jer bi mogla nastati velika šteta na motoru.

Promjene u zvuku motora i lupanje

Uzrok bi mogao biti manjak ulja u motoru, a ako ga niste zaboravili natočiti razlog bi mogao biti mehanička neispravnost u motoru. Provjerite razinu ulja te ako je ispod minimuma, nadolijte ulje. No, to je uglavnom kratkoročno rješenje. Javite se što prije u servis.

promjene u zvuku motora

Nekontrolirani rast okretaja motora

Ako se nakon svake promjene brzine okretaji motora nekontrolirano podižu, problem bi mogao biti kvačilo. Zamjena je prilično skupa, a kvar je ozbiljan. Do trošenja kvačila uglavnom dolazi zbog neispravnog načina vožnje pa pripazite kako mijenjate brzine.

Motor “grmi”

Čujete li odjednom duboko gromovit zvuk možda imate problem s pucanjem ispušnih cijevi. Trebate odvesti automobil što prije na servis jer može doći do ozbiljnijih problema.

Kratko lupanje i gašenje motora

Ako motor kratko zalupa a potom se ugasi riječ je vjerojatno o remenu. Iako svaki proizvođač navodi određenu kilometražu nakon koje treba zamijeniti remenje, to nije i jedini uvjet. Ponekad se istroše i prije, a nemjerljivo je jeftinije zamijeniti ih nego popravljati štetu koja nastane na motoru.

Zviždanje motora

Zvukovi zviždanja kod dizelskih motora mogu upućivati na kvar ležajeva turbo punjača. Ovaj kvar prati i gusti dim iz ispušne cijevi, gubitak snage motora i pojačano trošenje ulja. Čest uzrok ovog problema je upravo neredovito mijenjanje motornog ulja.

Ako imate sreće, zvuk koji začujete prilikom kretanja nije iz motora. Ponekad struganje ili škripanje može nastati jednostavno zbog zaglavljenog kamenčića između diska i lima. Problem također može biti u transmisiji, ovjesu ili kočnicama.