Postoje dvije vrste quadova. Quadovi se često koriste za off-road ili slobodno vrijeme. Ako ste jedan od ljubitelja ovakve zabave na četiri kotača, znate li i što prema zakonu trebate imati prije nego sjednete na quad?

Vrste quadova – vožnja po cesti

Quadovi za cestovni promet su ni koji zadovoljavaju tehničke uvjete za vožnju po cesti te moraju biti registrirani i vozači su obavezni nositi kacigu. No, iako se vožnja quadova smatra sigurnijom i od vožnje bicikla, a kamoli motocikla, vožnja bez kacige nije preporučljiva. Ako su gume na četverociklu prilagođene cestovnoj uporabi, treba izbjegavati vožnju izvan cesta, a vrijedi i obrnuto.

Vožnja četverocikla na cesti ili, češće, izvan ceste nema puno dodirnih točaka s vožnjom automobila. Zajedničko im je samo to što imaju četiri kotača. Upravljač četverocikla nalikuje na upravljač motocikla, ali tehnika vožnje se bitno razlikuje. To najviše dolazi do izražaja u vožnji zavojima gdje se četverocikl neiskusnima pokaže kao veliki izazov.

Zbog visokog težišta, širokog radijusa okretanja i nemogućnosti naginjanja četverocikla u zavoju prebrzi ulasci u zavoj često rezultiraju slijetanjem s ceste ili okretanjem na bok. Treba biti oprezan i s vožnjom ravno jer quad zanosi u stranu, pogotovo prilikom ubrzavanja i vožnje po makadamu i šumi.  To vas čini ranjivijima u slučaju bilo kakve nezgode jer brzine koje quadovi mogu postići nisu male.

Vrste quadova – off road

Postoje i quadovi koji nisu namijenjeni za upotrebu u javnom cestovnom prometu, već se koriste na natjecateljskim stazama i rekreativno, na površinama koje ne predstavljaju javnu cestu. Samim time ne ispunjavaju uvjete da bi se mogli registrirati, a vozači nisu obvezni prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nositi kacigu. Vožnja neravnim podlogama je neudobna i naporna, jer je ovjes četverocikla tvrd, a upravljač izravan i težak.

Sukladno tome, preporuča se uložiti i u zaštitnu opremu. Iako vas nitko neće kazniti ako po šumi jurcate na quadu u kratkim hlačama i tenisicama, pametno je opremiti se hlačama od kevlara, vodootpornom jaknom, rukavicama i čizmama.

vozačka dozvola za quad

Vozačka dozvola za quad

Što se tiče vozačke dozvole za quad koji spada u lake četverocikle, vrijedi kategorija AM, a najniža dob je 15 godina. Laki četverocikli su motorna vozila na četiri kotača čija masa praznog vozila (bez baterije ako je električno) ne prelazi 350 kg, nema radni obujam benzinskog motora veći od 50 cm3, najveća snaga mu ne prelazi 4kW ukoliko se radi o drugoj vrsti motora te ne može razviti brzinu veću od 45 km/h.