Izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama na snagu stupa od prvog kolovoza 2020. U oko upadaju strože kazne, gotovo dvostruko naplaćivanje kazni i oduzimanja vozila. S ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja, povećani su iznosi novčanih kazni za tzv. „četiri ubojice u prometu“ – brzinu, alkohol, pojas i mobitel. Izdvajamo neke značajke novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok ćete se sa svima i sami moći upoznati u novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama 8 najtežih prekršaja

Ključne promjene u novom zakonu predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja za koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su:

 • Prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h
 • Vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila
 • Namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala
 • Odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga
 • Vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga
 • Upravljanje vozilom prije stjecanja prava
 • Upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova
 • Upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera

Koliko ćemo platiti ove kazne?

Za ove je prekršaje propisano povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. Prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je i povećanje novčanih kazni s dosadašnjih 500 kuna na 1000 kuna za:

 • Nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje
 • Nepropisan prijevoz djece u vozilu
 • Nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje

Kad vam policija može oduzeti vozilo?

Policija može privremeno oduzeti vozilo vozaču koji je već najmanje dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona o sigurnosti prometa na cestama na snagu, a ponovno počini neki od 8 navedenih najtežih prometnih prekršaja.

zakon o sigurnosti prometa

Što je s mladim vozačima?

Mladim vozačima (do 24 godine) koji su u dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova, baš kao i vozačima koji su u istom razdoblju prikupili 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da dvije godine ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.

Što se sve mijenja u zimskim uvjetima?

S dosadašnjih 700 na 1000 kuna povećava se novčana kazna za nekorištenje zimske opreme, jasnije se propisuje što je sve vozač dužan učiniti prije uključivanja u promet, odnosno, uz obavezno čišćenje snijega odsad je vozač prije uključivanja u promet u obavezi očistiti s vozila i led ili vodu, a također je fiksno propisano i razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenog do 31. ožujka.

Kazne za prometne nesreće

Povećanje novčanih kazni propisuje se i za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih (s 3000 – 7000 kuna, na 10 do 20 tisuća kuna), kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće (s 2000 – 5000 kuna, na 3.000,00 do 7.000,00 kuna). Uz to, za takve vozače slijedi i izricanje zaštitne mjere „zabrane upravljanja motornim vozilom“ u točno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a određuju im se i negativni prekršajni bodovi.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama novost – besplatna provjera stanja vozačke na webu MUP-a!

MUP će na svom webu temeljem serijskog broja vozačke dozvole, bez potrebe dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, omogućiti provjeru stanja vozačke dozvole (važeća, nevažeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. Bitno je znati da se ovime neće dostavljati niti jedan osobni podatak. Pozdravljamo ovaj moderni način komunikacije u 21. stoljeću.

zakon o sigurnosti prometa na cestama 1

Što kad druge osobe upravljaju vašim vozilom?

Novi zakon uvodi i novi termin – vlasnik vozila = osoba na koju je vozilo registrirano. Dostava podataka o više osoba koje su upravljale nečijim vozilom ne smatra se vjerodostojnim podatkom o identitetu osobe kojoj je vlasnik povjerio svoje vozilo na upravljanje te svim vlasnicima vozila u razmatranju takvih opcija skrećemo pozornost na uvedenu mjeru privremenog oduzimanja vozila.

Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova ili drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

Novost je i propisivanje obveze video nadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Uz nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donesene zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama, svim sudionicima cestovnog prometa ORYX Asistencija želi sigurnu, odgovornu i ugodnu vožnju!