Istraživanje je pokazalo da 73 posto igrača vozačkih videoigara iz prve uspije položiti vozački ispit jer one razvijaju motoričke sposobnosti i samopouzdanje, a mi smo istražili koje su simulacije vožnje najpopularnije

Oni koji dio svog slobodnog vremena provode za igraćim konzolama vozeći virtualne automobilističke utrke imaju puno veće šanse za prolazak na vozačkom ispitu iz prve od onih koji to ne čine. Pokazalo je to istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, čiji rezultati govore kako čak 73 posto onih koji redovito igraju automobilističke videoigre ispit vožnje u autoškoli polože iz prvog pokušaja. Zanimljivo je i kako je to čak petnaest posto više od prosjeka kod polaganja vozačkog ispita. Istraživanje je provedeno na gotovo tisuću i petsto ispitanika između 18 i 50 godina. Stručnjaci naglašavaju kako su im rezultati istraživanja otkrili da su igrači videoigrica, koje su svojevrsna simulacija prave vožnje, u većini slučajeva samopouzdaniji u realnim uvjetima vožnje od onih koji ne igraju automobilističke igrice i imaju razvijenije motoričke sposobnosti. Treba, naravno, s druge strane naglasiti kako pretjerano igranje može imati i negativne efekte pa u njima treba biti umjeren, ali i to da kada se igra zamijeni realnom situacijom u prometu, svi moramo imati na umu da cesta nije videopista.

F1 2015

KONZOLA: PS3, Xbox One, PC

Formula 1 (F1) 2015. jedna je od onih igara koje će biti zanimljive ljubiteljima Formule 1 i jurnjave po poznatim stazama kojima se voze i stvarne utrke ovog najbogatijeg automobilističkog natjecanja. Kao i u starijim verzijama F1, pomalo je teško kontrolirati komande i upravljati bolidom, pa je za svakog vozača prva nagrada i prava satisfakcija kad u potpunosti stave bolid pod kontrolu. Igra ima dosta kompleksnih elemenata, potrebno je vrijeme da ih se otkrije i savlada, pa vozači imaju što raditi dok potpuno ne upoznaju igru.


 

DRIVECLUB

KONZOLA: PS4

Kao što mu i samo ime govori, Driveclub (vjerojatno po uzoru na Fight club) svojevrstan je doživljaj za svakog ljubitelja dobre trkačke igre, jer pripadaju određenom klubu vozača koji se onda u virtualnoj zajednici igrača bore i natječu s drugim vozačkim klubom. Driveclub je igra koja je ekskluzivno dostupna na Playstationu četvorki pa je samim time i broj igrača relativno ograničen. Vozači koji su dosad isprobali igru smatraju je relativno dobrom u pogledu grafike i automobila, no pomalo ih frustrira način bodovanja jer su neki drugi elementi važniji od dolaska na cilj.


 

NEED FOR SPEED

KONZOLA: Xbox 360, Xbox One, PS3 i 4, PC

Need for speed spada u klasične automobilističke simulacije kod kojih korisnik, odnosno igrač, točno može znati što očekivati od igre. Dobro je što se igra može igrati na gotovo svim najpopularnijim konzolama Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 i PC a vozaču su na raspolaganju arkade i razine koje postaju sve teže i teže, licencirani automobili i mogućnost uvijek dobrodošlog igranja više igrača istodobno. Need for speed svojevrsni je brend koji traje godinama i koji igrači vole, no pitanje je koliko će još moći trajati bez ozbiljnijeg redizajna i modernizacije.


 

FORZA MOTORSPORT 6

KONZOLA: Xbox One, Xbox 360, PC

Forza motorsport 6 u svakom slučaju spada u kategoriju ozbiljnijih automobilističkih simulacija koje su namijenjene onima koji virtualnu vožnju i upravljanje automobilom ne doživljavaju kao puku zabavu i potrebu za naganjanjem po digitalnim cestama. Ovo je još jedan dobar uradak ekipe iz Forze koji je u svakom slučaju korak naprijed u odnosu na Forza Horizon 2, na primjer. Štoviše, može se reći kako je Motorsport 6 zapravo izravni konkurent Gran Turismu sedmici, i vjerojatno će se u njemu najvi- še pronaći oni koji vole solo vožnje.


 

WRC4: FIA WRC

KONZOLA: PS3, Xbox 360

WRC 4: FIA World Rally Championship igra je koja je namijenjena prije svega ljubiteljima vožnje i jurnjave po različitim stazama u prirodi ili, jednostavnije rečeno, za ljubitelje rallyja. Ova automobilistička simulacija vjerno testira sposobnost svakog vozača na različitim tipovima podloga koji svoje snage odmjeravaju ne samo protiv konkurenata nego i protiv sila prirode. Zanimljivo je iskustvo što stanje na cesti poput rupa, proklizavanja i sličnih efekata vozači osjete tijekom vožnje, a za uspješno upravljanje vozilom potrebna je dobra koordinacija sa suvozačem.


 

GRAN TURISMO 7

KONZOLA: PS4

Gran Turismo je priča koja traje godinama i koja se pokazala kao vrlo uspješna. Generacije ljubitelja automobilističkih simulacija odrasle su na ovoj igri, a ni šesti nastavak nije razočarao. Vozači se kao i u prijašnjim verzijama natječu iz razine u razinu, zarađujući novac, ojačavajući automobil, i osvajaju licencije za natjecanje. Grafički, ova je igra izvrsna i nije razočarala svoje vjerne poklonike, a jedina je zamjerka igrača što još nije napravljena verzija za novu konzolu Playstationa, odnosno što je zasad Gran Turismo 7 moguće igrati samo na PS4.


 

GRID AUTOSPORT

KONZOLA: PS3, Xbox 360, PC

Grid Autosport može se nazvati automobilističkom simulacijom namijenjenom entuzijastima automobilističkih utrka, igračima koji su odrasli na sličnim igrama i starijim verzijama nadmetanja na kružnim stazama različitih podloga. Ono što ovu igru čini posebno zanimljivom mogućnost je da igrači kroz nju napreduju u virtualnom trkačkom svijetu, odnosno da prate razvoj svojeg vozača dulje vrijeme. Automobili u ovoj igri pomalo su u vintage stilu, a u njoj mogu uživati vlasnici PS3, Xbox 360 i PC.

[total-poll id=6477]

Odgovori