Podovi garaža lako postanu nalik na one u mehaničarskim radionicama ako ih ne čistite redovito.

Ukloniti mrlje od motornog ulja, goriva ili antifriza zahtjevan je posao, zato smo si dali u zadatak provjeriti koja ih sredstva uspješno uklanjaju. Svako sredstvo imat će bolji učinak ako mrlje, pogotovo one od motornog ulja, prije čišćenja prekrijete piljevinom ili pijeskom i ostavite tako preko noći kako bi se upilo što više masnoće. Isprobali smo pet sredstava i sva se mogu nabaviti na benzinskim crpkama, u trgovinama s bojama i lakovima i supermarketima. Provjerili smo i dosadašnja iskustva vozača. Naime, na forumima i portalima posvećenima ovoj temi često se spominje Ivasol kao jeftino i učinkovito (košta 25,52 kn), ali dosta agresivno sredstvo pa zbog kemikalija koje sadrži treba biti oprezan pri korištenju i svakako nositi rukavice. Dovoljno ga je ostaviti da djeluje tridesetak minuta i nakon toga isprati mlazom vode. Zbog mogućih nuspojava, poput vrtoglavice ili crvenila kože, koristite ga samo za tvrdokorne i površinom velike mrlje, a ako takvih nemate u garaži, bolje je da ga izbjegnete.

 

mrlje od ulja

Na većini benzinskih crpki možete kupiti i ABC 21 sredstvo za odmašćivanje koje je pet kuna skuplje od Ivasola, ali daje izvrsne rezultate.

Možete ga nanijeti izravno na onečišćenu površinu ili razrijeđeno u vodi u omjeru 1:1 ili većem ako je površina zahvaćena motornim uljem veća. Sredstvo utrljajte četkom, pustite da djeluje nekoliko minuta i isperite vodom. Na našem testu pokazao se dobrim na manjim mrljama koje je površinski uklonio, ali ostao je obrisni trag mrlje na podu garaže.

U kategoriju skupljih sredstava na ovom testu spada Glutoclean odstranjivač masnih mrlja koji košta 67,92 kn, ali vrijedi toliko.

Pokazao se korisnim u čišćenju svih vrsta mrlja, od mineralnih do sintetičkih ulja, pogotovo na betonskim i cementnim površinama. Čim ga nakapate na površinu zahvaćenu uljem, primijetit ćete kako se crnilo otapa. U našem slučaju odlično je uklonio mrlju koja je nekoliko mjeseci bila na podu garaže. Važno je da ga nanesete na suhu površinu, a ne na svježu mrlju od ulja. Utrljajte ga četkom i potom polijte vodom i dobit ćete čistu površinu koja nakon sušenja neće imati nikakvih tragova ulja.

garaza033_MAP_261015 (Medium)

Osim ostataka goriva i ulja, na podovima garaža često se mogu vidjeti i žute mrlje koje upućuju na to da je možda hrđa zahvatila auspuh ili neki drugi dio automobila i širi se na pod. I protiv takvih mrlja postoji sredstvo marke Glutoclean koje treba pošpricati po zamrljanoj površini i ostaviti da djeluje pet do deset minuta. Nakon toga spužvom ili četkom prijeđite preko tretirane površine i isperite čistom vodom. Ovo se sredstvo ne preporučuje koristiti na temperaturama nižim od 15 ºC.

Dobrim sredstvom za uklanjanje masnih mrlja u garaži pokazao se i Permetal koji domaćice koriste za čišćenje pećnica i kuhinjskih napa. Možete ga nabaviti u svim trgovinama, a poslužit će ako nemate baš jako tvrdokorne mrlje od motornog ulja. Pošpricajte ga po mrlji, ostavite da djeluje 20-ak minuta i nakon kraćeg četkanja isperite vodom. Djeluje!

Ne zaboravite da, uz to što nisu lijep prizor u garaži, mrlje ukazuju i na probleme s automobilom pa vam savjetujemo da potražite pomoć stručnjaka. I još jedno upozorenje: ostatke motornog ulja uklonite što prije. Ne samo zato što ćete ih lakše očistiti dok su svježi nego i zato što su jako skliski pa ako neoprezno ugazite u njih, možete pasti i ozlijediti se.

Ivasol

Djelotvorno sredstvo za odmašćivanje i čišćenje koje ima izvanrednu sposobnost otapanja i uklanjanja ulja i masnoća mineralnog podrijetla.
PLUS: Ne treba nenijeti veliku količinu i nakon 20 do 30 minuta djelovanja dovoljno ga je isprati mlazom vode.
MINUS: Iznimno je agresivan i treba ga koristiti oprezno i s rukavicama.
CIJENA: 25,52 KN

Glutoclean za masne mrlje

Odstranjuje sve vrste mrlja od mineralnih i sintetičkih ulja. Može se primjenjivati na površinama od prirodnog kamena, betona, cementa, asfalta te keramičkim i metalnim površinama.
PLUS: Primjenjiv je na širokom spektru površina i učinkovit u uklanjanju starijih mrlja.
MINUS: Dolazi u malom pakiranju od pola litre.
CIJENA: 67,92 KN

ABC 21

Koristi se za odmašćivanje i pranje površina zamašćenih mastima i uljima mineralnog i biološkog porijekla.
PLUS: Ovo je ekološko biorazgradivo sredstvo koje uspješno otapa mrlje. Dovoljno ga je ostaviti da na zaprljanoj površini djeluje nekoliko minuta.
MINUS: Ne uspijeva sasvim ukloniti tvrdokorne nakupine ulja.
CIJENA: 30 KN

Glutoclean za korozivne mrlje

Čisti mrlje od korozije i one nastale oksidiranjem raznih metala, primjerice korozijom auspuha.
PLUS: Zbog pakiranja koje ima špricu lako se nanosi na prljavu površinu, nema straha da će vam se proliti po rukama.
MINUS: Ne preporučuje se koristiti na temperaturama nižim od 15 ºC.
CIJENA: 67,92 KN

Permetal

Ponajprije je namijenjen čišćenju zagorjelih masnih naslaga na roštiljima i pećnicama, ali djeluje i na mrlje od motornog ulja.
PLUS: Dovoljno ga je nanijeti na površinu i ostaviti da djeluje dvadesetak minuta te nakon toga prebrisati vlažnom spužvicom.
MINUS: Odstajale mrlje od motornog ulja ne uklanja u potpunosti.
CIJENA: 29,99 KN

Odgovori