Na spomen ljeta prva asocijacija su more, opuštenost i “laganini” stil života. No s dolaskom tisuća turista na našu obalu koji najčešće stižu osobnim automobilima, noćna mora postaje pronalazak mjesta za parkiranje. Godinama s tim muku muči Dubrovnik, ali ovog ljeta i Dubrovčani i njihovi turisti mogli bi doživjeti pravu parkirališnu revoluciju. Robert Kalačić i Stjepan Di Reda, studenti elektrotehnike i komunikacijske tehnologije pri Pomorskom fakultetu, osmislili su aplikaciju Smart parking koja lako pronalazi slobodno parkirno mjesto.

35 sati trebalo je robertu i stjepanu da izrade aplikaciju koja radi na principu senzora

Ideja se rodila iz čiste potrebe. Palo mi je na pamet da bi bilo odlično kada bi postojala aplikacija koja bi pokazivala gdje u Dubrovniku ima slobodno mjesto, tako da ne moram kružiti po parkiralištu i trošiti gorivo – priča Robert te dodaje da je njemu i Stjepanu za izradu aplikacije trebalo samo 35 sati. Da je projekt uistinu hvalevrijedan, dokazuje i to što su s aplikacijom pobijedili na projektu Hackhaton na temu “Dubrovnik – pametni grad”. Uprava grada Dubrovnika obvezala se provesti njihovu ideju u praksu, a izrada je trenutno u proceduri.

Zanimalo nas je kako aplikacija uopće funkcionira. Vrlo jednostavno! Na sva parkirališta u Dubrovniku postavljamo senzore koji u roku od pet do 10 sekundi registriraju kada se neko vozilo parkiralo, koliko ima slobodnih mjesta, koliko parkiranje stoji te koja je cijena prvog obližnjeg slobodnog parkirališta. Te podatke senzori šalju na server, koji pak korisnicima aplikacije šalje informacije – objašnjavaju Robert i Stjepan. Aplikacija je zasad dostupna za iPhone, a planiraju ju uskoro napraviti i za Androide i bit će besplatna jer smatraju da korisne informacije građanima ne treba naplaćivati. Ako se aplikacija poka- že uspješnom za Dubrovnik, ne isključuju mogućnost da je sljedeće godine naprave i za druga turistička mjesta na Jadranu.

Waze

Jedna od najvećih svjetskih aplikacija o prometu i navigaciji apsolutni je hit među putnicima koji ne sjedaju u automobil a da ne znaju stanje na cestama. Dostupna je i u Hrvatskoj, besplatna je te funkcionira za iPhone, Androide i Windows sustave. Waze je svojevrsna društvena mreža u kojoj njeni korisnici šalju podatke o stanju u prometu, obavještavaju o zastojima, prometnim nesrećama i nevremenu te je po tome aktualnija nego bilo koji news-portal na svijetu.

SMS parking

Plaćanje parkiranja u ljetnim mjesecima može stvoriti gužvu pa su zato aplikacije koje vam omogućuju da to učinite i iz obližnjeg kafića i više nego dobrodošle. Aplikacija SMS parking dostupna je za područje Hrvatske te za Android sustave. Možete odabrati bilo koji grad u Hrvatskoj, a omogućava prikaz vremena naplate zone, cijene, maksimalno trajanje parkiranja, broji koliko minuta imate do isteka parkiranja… I uz to je besplatna.

Park Whiz

Aplikacija je dostupna samo u nekoliko najvećih američkih gradova za iPhone i Android mobilne sustave, ali kod nje je zanimljivo što vam pri pronalasku parkirnog mjesta uz navedenu cijenu nudi i mogućnost rezervacije kako to mjesto ne biste izgubili dok do njega dođete. Uz to, kako bi potaknuli građane da ga koriste, Park Whiz nudi jeftinije cijene parkiranja, i to do 50 posto, a plaća se kreditnom karticom. Možda će netko uskoro u Ameriku pa je korisno znati ove podatke.

Policija zaustavlja

Vjerojatno vam ništa na putu do ljetnog odredišta ne može stvoriti više stresa od zaustavljanja prometne policije. Kako biste izbjegli taj susret, za korisnike Androida postoji besplatna aplikacija “Policija zaustavlja” koja preko istoimene Facebook stranice donosi podatke lokacija policijskih patrola, a obavijesti izmjenjuju sami korisnici aplikacije. Dakle, na Facebooku objave gdje je patrola, a preko aplikacije obavijest automatski dolazi na vaš pametni telefon.

Croatia Offline Map & Weather

Besplatna aplikacija dostupna je za Androide, a koristi putnicima koji nemaju uvijek pristup internetu. Aplikacija radi i kad ste “offline” te koristi samo GPS kako bi vas locirala i dala pregled karte. Pri spajanju na internet ažurira se i prikuplja podatke o vremenu za idućih 14 dana. Ima pregled biciklističkih i pješačkih staza oko većih hrvatskih gradova, a inozemnim turistima daje prijevod fraza koje koristi lokalno stanovništvo.

MapQuest

Aplikacija je besplatna i dostupna za sve mobilne sustave, pokriva Hrvatsku, a osim standardnog pregleda karti, navigacije, te ponude hotela, kafića i restorana koji su u blizini vaše trenutne lokacije, najveća blagodat aplikacije je što vam, kada upišete polazište i cilj, nudi više mogućnosti za dolazak do tog cilja uz predviđeno trajanje puta za svaku rutu. MapQuest nudi i pregled benzinskih postaja te uspore- đuje cijene goriva na postajama razli- čitih vlasnika.

Park.me

Aplikacija Park.me jedna je od najpoznatijih svjetskih aplikacija koja omogućuje pronalaženje slobodnog parkirnog mjesta. Nažalost, u Hrvatskoj nije dostupna, ali jest u gradovima poput Pariza, Madrida, Frankfurta, Praga… pa će vam koristiti ako ljetni odmor provodite u nekoj od europskih metropola. Dostupna je za sve sustave i besplatna je, a funkcionira tako da preko GPS-a u što kraćem vremenu pronađe parkirno mjesto, te vam ponudi i cijene parkiranja.

Zagreb Traffic Information

Dugo je Zagreb u turističkoj sezoni zjapio prazan, ali posljednjih godina metropola postaje tranzitni grad u kojem se turisti često gube. Zato je njima (a nije naodmet ni domaćem stanovništvu) korisna besplatna aplikacija Zagreb Traffic Information koja uz turističke informacije nudi i uvid u stanje na cestama. Pregled se ažurira svakih desetak minuta, a temelji se na analizi brzine kretanja vozila pra- ćene SkyTrack sustavom. Dostupna je za iPhone i Androide.

Odgovori