Prebrza vožnja najčešći je prekršaj i uzrok brojnih prometnih nesreća. Zato je prvi i osnovni savjet za izbjegavanje kazni – vozite po propisima. Donosimo vam 5 savjeta za što sigurniju vožnju!


Ipak, kako ne biste dobili kaznu za nekoliko kilometara na sat preko ograničenja možete u auto ugraditi radar detektor. On nije “jammer”, točnije ne ometa niti blokira izmjeru već ima ugrađene senzore za otkrivanje radarskih zraka pa vozač stigne usporiti.

U Hrvatskoj se tolerira 10 km/h brža vožnja od ograničenja, točnije toliko se skida od brzine izmjerene radarom zbog moguće pogreške. Također, brzinomjeri u automobilima pokazuju od 5 do 7 km/h više nego što zaista vozite. Lako je pronaći i popis radara na prometnicama pa posebno obratite pažnju na brzinu na tim dijelovima. Vozači najčešće plaćaju kazne na avenijama u gradovima koje imaju tri ili četiri trake, a ograničenje brzine je samo 60 km/h. Naviknite se da češće provjeravate koliko brzo vozite. Ponekad se vozačima dogodi da “u sekundi” pređu s dozvoljenih 130 na opasnih 180 km/h.

Planirajte svoje putovanje pa neće biti potrebe za jurnjavom. Ne krećite u zadnji čas zbog mogućih nepredviđenih situacija na cesti. Prilagodite glazbu u automobilu i manje obraćajte pažnju na reklame na cesti koje mogu utjecati na emocije, a samim time i racionalno razmišljanje pa i uzrokovati jače stiskanje papučice gasa.

Zaustavi li vas ipak policija ne budite agresivni i ljuti. Pristojnost i kooperativnost će biti puno korisniji. Ipak, svako priznanje krivnje kao i izražavanje žaljenja zbog prekršaja može se na sudu iskoristiti kao argument protiv vas i dokaz da ste priznali da ste prebrzo vozili. Smatrate li da policajac nije u pravu, izbjegnite raspravu na licu mjesta i svoja prava potražite na sudu. Pripazite da je uvijek sve u redu s vašim automobilom. Kad vam priđe policajac zadnje što vam treba je dodatna kazna zbog razbijenih farova, istekle registracije ili nevezanog sigurnosnog pojasa.

Manju kaznu možete platiti i na licu mjesta, točnije polovicu propisanog iznosa. Također, ako je kazna manja od 1000 kuna, a niste još kažnjavani u prethodnih godinu dana, možete tražiti da vam sudac napiše samo opomenu.

Dobijete li ipak kaznu na kućnu adresu, nemojte odugovlačiti. Ne platite li na vrijeme, troškovi će samo narasti.