Automobilsku trubu vozači često koriste u ljutnji ili kako bi pozdravili prijatelja na cesti. Iako to nije kažnjivo, ona definitivno nije tome namijenjena i često ukazuje na nepristojnost vozača. Na nekim mjestima u gradovima, primjerice pored bolnica, postoje i znakovi o zabrani trubljenja, no treba biti upućen i u pravila kada se ona mora upotrijebiti zbog sigurnosti.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno navodi kad se smije trubiti, točnije kad se mora upotrijebiti zvučni signal. Tako je obavezno trubiti ako bi u protivnom postojala opasnost od prometne nesreće, ako su pored ceste djeca koja ne obraćaju pažnju na kretanje vozila te pri ulasku u nepregledan zavoj ili prijevoj na cesti izvan naselja na kojima se teško mimoići. Kazna za nepoštivanje ovog članka Zakona je 300 kuna.

Od sumraka do potpunog svanuća u gore navedenim slučajevima vozač u pravilu, umjesto zvučnog znaka upozorenja upotrebljava svjetlosni znak upozorenja (blicanje). Njime se može koristiti i danju ukoliko to više odgovara uvjetima na cesti. Pritom mora paziti da ne zasljepljuje vozače koji dolaze iz suprotnog smjera.

Ne treba se ustručavati upotrijebiti trubu niti u slučaju kad dolazite pred sporednu bočnu nepreglednu uličicu iz koje može izaći vozilo nesvjesno vaše prisutnosti. To ne znači ‘sjesti’ na trubu, ali lagani dodir upozorenja može biti ključan i ako pretpostavite da ste vozaču u susjednom traku u mrtvom kutu, a on planira skrenuti ili ako mislite da vas biciklist ili pješak koji se kreću po kolniku ne vide.

Osim obaveznih korištenja zvučnih i svjetlosnih signala, u Zakonu postoje i odredbe koje to brane. U žurbi i nervozi mnogi vozači blicaju ili trube sporijima od sebe ne znajući da ih to može stajati 2000 kuna. Tolika je kazna propisana za kršenje članka Zakona koji kaže kako je zabranjeno na autocesti požurivati vozila ispred sebe zvučnim ili svjetlosnim signalima.

Iako za gradsku vožnju nisu propisane takve kazne, opća vozačka kultura nalaže da se ne trubi bržima niti sporijima od sebe, onima koji kreću sporije na zeleno, nespretnije se parkiraju ili pak pješacima koji si uzmu malo više vremena za prijeći preko pješačkog prelaza. Strpljenje u vožnji dobar je dio sigurnosti vas i ostalih sudionika u prometu. Imajte to uvijek na umu.