Djeca se razlikuju, stoga treba prilagoditi metode kojima ćete im put učiniti lakšim i zabavnijim. Tu se trebate prisjetiti trikova koje su na vas primjenjivali roditelji.

Jesmo li već stigli? Ima li još puno? Vruće, mi je, hladno mi je, loše mi je… Uobičajena je to zvučna kulisa koja dopire sa stražnjih sjedala tijekom dužih putovanja s djecom. Djeca su nestrpljiva stoga ih tijekom dulje vožnje valja zabaviti.

Rekviziti za djecu

Ako niste pristalica prijenosnih DVD playera ili konzola za igranje, jer ne želite da djeca sate provode gledajući u zaslon, suvozač može s njima igrati igre koje će odvratiti pozornost od dosadna puta. Možete, naravno, automobil opremiti bojicama, naljepnicama, bilježnicama.

Ti će rekviziti djecu također zabaviti neko vrijeme. No ubrzo će im i to dosaditi. Također, mnoga djeca tijekom vožnje ne mogu ni čitati ni crtati, jer bi im te radnje mogle potaknuti osjećaj mučnine.

Nezadovoljno dijete od putovanja može napraviti doživljaj koji bi malo tko htio ponovno proživjeti. Vrištanje, pljuvanje, lupanje nogama o vozačevo sjedalo, trganje dječje autosjedalice.

To nisu stvari koje rade ‘zločesta djeca’. To su načini iskazivanja bunta djeteta kojem se nije na vrijeme objasnilo da će putovanje trajati i koje se odrasli nisu potrudili animirati. Ne gledajte na putovanje kao na vrijeme koje mora proteći između polaska na put i dolaska na odredište.

Putovanje kao avantura

Gledajte na putovanje kao na avanturu, pa će ga tako doživjeti i dijete. Neka putovanje bude dio vašeg obiteljskog izleta. I ono je dio godišnjeg odmora i trebalo bi proteći u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, a ne u hektici i jurnjavi.

Prije polaska na put osigurajte sve što bi djetetu moglo trebati. Pobrinite se da dijete na put ne kreće ni gladno ni prenatrpano hranom. Ponesite sa sobom laganu hranu, voće i zdrave grickalice. Izbjegavajte masne, pržene i slatke namirnice.

Ne zaboravite na dovoljne količine napitka – ne prehladnog, prema mogućnosti negaziranoga. Obična voda u većini je slučajeva najbolji izbor. Najbolje je na put krenuti malo prije vremena u kojem dijete obično ide na poslijepodnevni odmor.

Vozite dok dijete spava

Vožnja uspava većinu djece, pa takvim biranjem vremena polaska na put povećavate izglede da će se dijete nakon početnog razgledanja automobila i krajolika koji promiče s druge strane stakla primiriti i malo odrijemati.

Dok dijete spava – vozite. Kad se probudi, najbolje je na kratko se zaustaviti, protegnuti noge, pa putovanje nastaviti uz neku od igara. Zapamtite, putovanje s djecom traži mnogo strpljenja i maštovitosti, pa se oboružajte trikovima i sve će biti lakše.

Ne mogu se sva djeca tijekom vožnje igrati

Prijenosne minikonzole za igranje mogu biti dobro rješenje, ali ne mogu se sva djeca tijekom vožnje igrati takvim uređajima, kao što ne mogu ni sva djeca tijekom vožnje čitati ili crtati.

Ako je dijete sklono povraćanju, na takav oblik zabave i ne pomišljajte jer dijete osjetljivo na bolest putovanja ne smije se dulje vrijeme usmjeriti samo na jedan predmet.

Potaknite dijete da gleda kroz prozor, ali predmete i krajolik u daljini. Neka gleda širu sliku. Razgovarajte, pjevajte. Češće radite stanke, zaustavite se i izvedite dijete iz automobila. Neka malo prošeta, uz duboko disanje.

Cesta vodi uz zanimljive krajeve i ljude

Prije polaska na put informirajte se o mjestima kroz koja će vas put voditi. Mnoga od njih kriju zanimljivosti koje će oduševiti dijete, toliko da će o njima pričati i kad nakon zaustavljanja opet nastavite putovanje.

Primjerice, možda prolazite pored seoskog gospodarstva na kojem drže i konje. Ili uz lokalnu gostionicu gdje vlasnik drži i mali zoološki vrt, koji nastanjuju klokani, nojevi, majmuni.

Protegnuti noge umjesto na klasičnom odmorištu možete i šetajući uz slapove. Na takva lijepa mjesta u Hrvatskoj barem nije teško naići. Iskoristite to, dijete će biti zadovoljno.

Odgovori