Euro NCAP, europski tester za sigurnost motornih vozila, testirao je čak 55 automobila, a čak 41 automobil dobio je najviše ocjene.

Što se tiče automobila europskog tržišta, ovi rezultati 2019. godinu čine najsigurnijom godinom, otkada je ova renomirana tvrtka počela testirati!

mercedes cla

Titulu najboljeg obiteljskog automobila obranio je Mercedes-Benz. U 2019. to je Mercedes CLA, sportska alternativa limuzini A klase, koja je bila najbolja u klasi 2018. godine. Ocjenjivala su se četiri područja sigurnosti – za odrasle, djecu, pješake i asistent sigurnosti u vozilu (tehnologija pomoći vozaču). Mercedes je u prve tri kategorije ostvario rezultate veće od 90 posto i tako zasjeo na prvo mjesto. Osim pobjedničkog CLA, Mercedes je lani izbacio još pet vozila s pet zvjezdica, sva s izvanrednom zaštitom od sudara i tehnologijom.

tesla model x

Tesla je i ove godine ostvario odlične rezultate. Model X je pobjednik u kategoriji velikih off-road vozila, a prati ga Seat Tarraco. Model 3 najbolji je u kategoriji velikih obiteljskih automobila, a iza njega je BMW serije 3 s jednakim ukupnim rezultatom. BMW je bolje ocijenjen u zaštiti pješaka, a Tesla u sigurnosnoj asistenciji vozaču. Oba Teslina vozila daleko su ispred ostalih na tom polju s ocjenom 94 posto. Oko 80 posto su samo još Citroën C5 Aircross (82%), Audi A1 (80%) i Volkswagen T-Cross (80%), dok su svi ostali imali nižu ocjenu.

subaru

U kategoriji “Mali off-road/mali MPV automobili”, Subaru dominira s novim Foresterom, a slijede ga Mazda CX-30 i Volkswagen T-Cross. Mazda 3 iskazala se odličnim rezultatima u zaštiti putnika, te se smjestila na drugo mjesto u kategoriji malih obiteljskih automobila, odmah iza Mercedesa CLA.

U kategoriji “Supermini” izjednačili su se Audi A1 i Renault Clio. Ford Puma nalazi se na trećem mjestu, a pobjednici su dobili odlične ocjene za sigurnost putnika.

Pogledajte video crash testa svih dobitnika!