Zagađenog zraka riješite se kvalitetnim usisavačem i učinkovitim filter vrećicama. Usredotočite se na vanjske pragove i otirače na ulazu u dom jer time sprečavate unošenje nečistoća i otrovnih čestica u kuću.

U Hrvatskoj se često zabilježi prilično loša kvaliteta zraka. Osim što se tada preporučuje izbjegavanje duljeg boravka izvan kuće, pogotovo osjetljivijim ljudima poput djece, trudnica i onima starije životne dobi, važno je znati da se taj onečišćeni zrak zadržava u našim domovima te da ga je potrebno temeljito očistiti.

Činjenica je da se od dva do deset puta više zagađenja nalazi unutar naših domova nego vani. Zbog neredovitog i netemeljitog čišćenja vaš dom može postati opasan za zdravlje vas i vaših ukućana.  Čak 30-40 posto onečišćenja u vašem domu unosi se izvana. Onečišćenja u vaš dom mogu ući na cipelama, odjeći ili ih kućni ljubimci mogu unijeti na svojim šapama i krznu.

6 top savjeta za kvalitetniji zrak u sobi

Zato i nije iznenađujuće da se najveća koncentracija kućne prašine nalazi na tepihu blizu ulaza. Da biste što više spriječili unos štetne prašine u dom, važno je da se prije ulaska u kuću izujete ili očistite obuću. Redovitim čišćenjem doma pridonijet ćete uklanjanju neželjenog onečišćenog zraka, a pogotovo ako se usredotočite na vanjske pragove i otirače na ulazu u dom.

čisti zrak u stanu

Uložite u kvalitetan usisavač s četkom i učinkovite filter-vrećice kako biste uklonili što više otrovnih čestica. Pomoći mogu i biljke koje čiste zrak, a to je potvrdilo i NASA-ino istraživanje.

Kućne biljke koje čiste zrak

Naime, sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak kisikom, već ga oslobađaju i od toksičnih tvari. Zbog toga je dobro u kući imati sobnu palmu, bršljan i aloe veru. Kad količina kemikalija u zraku bude visoka na listovima aloe pojavit će se smeđe točkice.

 • Održavajte kućne pragove čistima – Počistite područje ulaza u kuću, pragove, trijemove, ali i stube.
 • Koristite otirače na svim ulazima – Otirači trebaju biti na svim ulazima zbog vlage i prljavštine.
 • Izujte se ispred ulaza – Čišćenje ili izuvanje cipela i njihovo ostavljanje na ulazu smanjuje ulazak sitnih čestica olova u vaš dom.
 • Kupite kvalitetan usisavač – Usisavač sa četkom je neophodan jer će bolje očistiti prostor u domu.
 • Koristite učinkovite vrećice za usisavač – Kvalitetne dvostruko obložene filter-vrećice filtriraju 99 posto čestica.
 • 2-10 puta više zagađenja je unutar vašeg doma nego vani.
 • 200 posto viša razina alergena nalazi se u super izoliranim kućama nego u običnima. Takvi domovi imaju i manju potrošnju.
 • Pravilno usisavanje – Usisavanje treba obaviti detaljnije tamo gdje se ulazi u dom jer se ondje nakuplja većina čestica tla.

zrak kuća čišćenje

 • Kontrolirajte vlagu u domu – Grinje i prašina dva su najčešća alergena prisutna u vlažnijim prostorima.
 • Grijanje i klima-uređaji – Koristite kvalitetne elektrostatičke filtre s naborom ili one za višekratnu uporabu kod klima-uređaja ili grijanja.

VEZANO: Top savjeti za održavanje i dezinfekciju klima uređaja

 • Očistite tepih – Čišćenje tepiha vrućom vodom uklanja i eliminira sitne čestice tla koje se nalaze duboko u vlaknima tepiha.
 • Očistite ostale mekane površine – Redovito čistite presvlake, zavjese, posteljinu i ostale tkanine. Perite posteljinu tjedno kako biste uklonili alergene.